ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Ψήφισε στην Άγκυρα ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Εκλογές Τουρκία: Ψήφισε στην Άγκυρα ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου
O υποψήφιος πρόεδρος της «Εθνικής Συμμαχίας των έξι» και πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου AP Photo

Λίγο μετά τις 11:30 (ώρα Ελλάδας) ψήφισε στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ο υποψήφιος πρόεδρος της «Εθνικής Συμμαχίας των έξι» και πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, στην Άγκυρα.

Στο δρόμο προς την κάλπη συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός, υπόσχεται αν κερδίσει να επαναφέρει την Τουρκία σε πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την επιστροφή της στο κοινοβουλευτικό σύστημα, την κατάργηση του προεδρικού, που θεσπίστηκε από τον κ. Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα του 2017.

Υπόσχεται επίσης ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που οι επικριτές του κ. Ερντογάν λένε πως μετατράπηκε σε όργανο καταστολής κάθε διαφωνίας.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως αν κερδίσει, ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και θα δυσκολευτεί να διατηρήσει ενωμένη τη συμμαχία του, στην οποία συμμετέχουν εθνικιστές, ισλαμιστές, υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, φιλελεύθεροι.

Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και σε αυτή την αναμέτρηση σκληρή μάχη ανάμεσα στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν και το σύμμαχό του ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από τη μια και, από την άλλη, την Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου, αποτελούμενη από έξι παρατάξεις, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δημιούργημα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει –οριακό– προβάδισμα. Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ