ΚΟΣΜΟΣ

Αντίθετος ο Μπορέλ με ενδεχόμενη απαγόρευση βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή

Αντίθετος ο Μπορέλ με ενδεχόμενη απαγόρευση βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ (AP Photo/Fred Sierakowski)

Την αντίθεσή του για ενδεχόμενη απαγόρευση οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε το Σάββατο 13/5 ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Το επιχείρημα για μια τέτοια απόφαση είναι ότι η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί «’υποκίνηση μίσους και αντισημιτισμού’ στα παλαιστινιακά σχολικά βιβλία».

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπορέλ, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, είπε ότι η «Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εάν απαγορευτεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας πως ο ίδιος ως ανώτατος εκπρόσωπος του μπλοκ, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι η βοήθεια της ΕΕ ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

O Μπορέλ, αντιτίθεται στον Ούγγρο Oliver Varhelyi, Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μια «δεύτερη μελέτη παλαιστινιακών εγχειριδίων» για να επαληθεύσει το περιεχόμενό τους κατόπιν αιτήματος των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ευρωκοινοβούλιο αν και ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την Παλαιστίνη ζήτησε εκ νέου «η οικονομική υποστήριξη της Ένωσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή στον τομέα της εκπαίδευσης να υπόκειται στον όρο ότι το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων συμμορφώνεται με τα πρότυπα της UNESCO και να αφαιρεθούν όλες οι αντισημιτικές αναφορές και παραδείγματα που υποκινούν μίσος και βία».

Η αντιπαράθεση Μπορέλ – Varhelyi για το θέμα μεταφέρθηκε και στο Τwitter.

«Έχουμε κοινό συμφέρον να παρέχουμε στην επόμενη γενιά μια εκπαίδευση που υποστηρίζει την ειρήνη και τη συνύπαρξη», έγραψε ο Varhelyi.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχουν συζητήσει αυτό το θέμα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν χρειαζόμαστε νέα μελέτη ούτε τίποτα που να καθυστερεί την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας», που χρειάζεται η Παλαιστινιακή Αρχή, ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ