ΚΟΣΜΟΣ

Συρίγος στο CNN Greece: Ένας αυταρχικός ηγέτης δεν χάνει την εξουσία λόγω εκλογών

Συρίγος στο CNN Greece: Ένας αυταρχικός ηγέτης δεν χάνει την εξουσία λόγω εκλογών
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και η σύζυγός του Εμινέ χαιρετούν τους υποστηρικτές τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Άγκυρα της Τουρκίας, αργά το βράδυ της Κυριακής (AP Photo/Ali Unal)

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών αναλύει σε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο CNN Greece, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Άγγελος Συρίγος, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στον δεύτερο γύρο πάει να βγει πρόεδρος, δεν θα χάσει τις εκλογές».

«Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι ένας αυταρχικός ηγέτης δεν χάνει την εξουσία λόγω εκλογών. Η χώρα του είναι βεβαίως χωρισμένη στα δύο έναντι του προσώπου του, δηλαδή οι μισοί είναι ερντογανικοί, οι άλλοι μισοί φανατικοί αντιερντογανικοί. Παρόλα αυτά, η Τουρκία δεν είναι το ίδιο χωρισμένη στα δύο», τονίζει ο κ. Συρίγος και εξηγεί:

«Ένα μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης είναι προς το Ισλάμ, σύμμαχοι του Κιλιντσντάρογλου είναι οι Ισλαμιστές. Η χώρα έχει πάρει μια στροφή σαφή προς το Ισλάμ».

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ακραίοι εθνικιστές συγκέντρωσαν ποσοστό 25%, τονίζοντας πως το ένα τέταρτο της χώρας έχει απόψεις «χρυσαυγίτικες», κάτι το οποίο επηρεάζει και τα ελληνοτουρκικά.

«Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό ότι οι Εθνικιστές, οι Γκρίζοι Λύκοι, το Καλό Κόμμα της Αξενέρ και ο Ογάν συγκέντρωσαν ποσοστό 25%. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό γιατί μιλάμε για ακραίους εθνικιστές ηγέτες και ακραία εθνικιστική ρητορική. Το ένα τέταρτο της χώρας, δηλαδή έχει απόψεις, οι οποίες στην Ελλάδα θα χαρακτηρίζοντας χρυσαυγίτικες. Αυτό προβληματίζει σε σχέση με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει πως «η Τουρκία δεν είναι σε πολιτική κρίση (γιατί το διάβασα και αυτό). Ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο πάει να βγει πρόεδρος, δεν θα χάσει τις εκλογές».

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα που δίνονταν από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, τα οποία «έδειχναν» και τους δύο υποψηφίους «νικητές» μέχρι την τελευταία στιγμή, ο κ. Συρίγος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η αντιπολίτευση επέμενε στο αφήγημα ότι ήταν πρώτη, ενώ σε όλη τη διάρκεια των καταμετρήσεων, ήταν σαφές ότι ήταν δεύτερος ο Κιλινστντάρογλου» και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε βεβαίως ότι ο Ερντογάν επέλεξε τον αντίπαλό του».

Εξηγώντας τι εννοεί, ο καθηγητής λέει: «Δεν άφησε και πολλά περιθώρια ο Ερντογάν στην αντιπολίτευση (για το πρόσωπο που θα επέλεγαν). Ο Ερντογάν έπαιξε έξυπνα. Καθάρισε πρώτα το σκηνικό με τον Ιμάμογλου. Ακολούθως προσπάθησε να ωθήσει την αντιπολίτευση στο να νικήσει, στο να υποστηρίξει τον Κιλιντσντάρογλου. Κυκλοφόρησε κάποιες δημοσκοπήσεις στις οποίες εμφανιζόταν ο Κιλιντσντάρογλου να νικάει τον Ερντογάν. Αυτό έγινε παραμονές της εκλογής Κιλιντσντάρογλου για να πείσει ότι ο Κιλιντσντάρογλου είναι ο σωστός αντίπαλος. Και στη συνέχεια τον διέλυσε».

Δεν αλλάζει κάτι στα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο καθηγητής τονίζει πως «τα πράγματα παραμένουν ως είχαν, παραμένει ο ίδιος ηγέτης, δεν αλλάζει κάτι, ούτως ή άλλως η στρατηγική του δεν αλλάζει. Η τακτική του μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό είναι κάτι που απομένει να φανεί στην πράξη».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Σινάν Ογάν, του «αουτσάιντερ» τρίτου υποψηφίου που κατάφερε να συγκεντρώσει το 5,28% της ψήφου, ο οποίος είπε το πρωί της Δευτέρας ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου εάν αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα το φιλοκουρδικό HDP, ο κ. Συρίγος απαντά:

«Ο Ογάν απέκτησε ξαφνικά ύπαρξη, δεν υπήρχε, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τους Γκρίζους Λύκους. Είναι μια περίεργη προσωπικότητα, είναι Αζέρος στην καταγωγή. Ξαφνικά όλο αυτό το αποτέλεσμα τον έβαλε στο επίκεντρο. Γιατί είναι ο δεύτερος νικητής μετά τον Ερντογάν. Δεν είναι βέβαιο ότι ελέγχει τις ψήφους του. Αλλά το ποσοστό που λείπει πλέον από τον Ερντογάν είναι πολύ μικρό. Θα γίνει πανστρατιά να καταψηφιστεί. Αλλά ο Ερντογάν απέδειξε ότι ξέρει να πολεμάει, όπως ξέρει επί 21 χρόνια και δεν θα χάσει τις εκλογές. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα χάσει τις εκλογές».

Κλείνοντας, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων εκφράζει την άποψη πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα εξαντλήσει την θητεία του.

«Εγώ πιστεύω ότι δεν θα εξαντλήσει τη θητεία του, θα μείνει ένα χρονικό διάστημα και θα παραδώσει την εξουσία σε κάποιο διάδοχό του για να διασφαλίσει ότι είναι στο απυρόβλητο για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να το κάνει με οποιοδήποτε τρόπο, Τουρκία είναι, το προσδιορίζει εκείνος, θα αλλάξει το Σύνταγμα», καταλήγει ο κ. Συρίγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ