ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ομιλίες του Χίτλερ ακούγονται από τα μεγάφωνα σε τρένα της Austrian Railways

Αυστρία: Ομιλίες του Χίτλερ ακούγονται από τα μεγάφωνα σε τρένα της Austrian Railways
Τρένα στην Αυστρία AP Photo

Με ένα πρωτόγνωρο περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι οι επιβάτες ενός υπεραστικού τρένου στην Αυστρία, όταν από τα μεγάφωνα του τρένου ακούστηκε ηχογράφηση μιας ομιλίας του Χίτλερ.

Αντί για τις κανονικές ανακοινώσεις του τρένου, ακουγόταν μία ομιλία του Χίτλερ και επιφωνήματα «Heil Hitler» και «Sieg Heil».

Ο χειριστής του τρένου είπε στο BBC ότι υπήρξαν πολλά τέτοια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ επιβάτης υποστήριξε ότι όλοι όσοι βρισκόταν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο και άκουσαν την ηχογράφηση σοκαρίστηκαν.

Ο David Stoegmueller, βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, είπε ότι η ομιλία του Γερμανού ηγέτη των Ναζί παίχτηκε μέσω της ενδοεπικοινωνίας λίγο πριν το τρένο φτάσει στη Βιέννη.

«Ακούσαμε δύο επεισόδια», είπε. «Πρώτα ήταν 30 δευτερόλεπτα μιας ομιλίας του Χίτλερ και μετά άκουσα το «Sieg Heil»».

Ο κ. Stoegmueller είπε ότι το προσωπικό του τρένου δεν μπόρεσε να σταματήσει την ηχογράφηση και δεν ήταν σε θέση να κάνει τις δικές του ανακοινώσεις. «Ένα μέλος του πληρώματος ήταν πραγματικά αναστατωμένο», πρόσθεσε.

Σε μια δήλωση που εστάλη στο BBC, οι Austrian Railways (OEBB) ανέφεραν: «Σαφώς αποστασιοποιούμαστε από το περιεχόμενο».

«Μπορούμε προς το παρόν να υποθέσουμε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν από άτομα απευθείας στο τρένο μέσω ενδοεπικοινωνίας. Έχουμε αναφέρει το θέμα στην αστυνομία», ανέφερε η OEBB.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί καταγγελίες σε βάρος δύο ατόμων.

Ο κ. Stoegmueller είπε ότι έλαβε ένα email από έναν άνδρα που βρισκόταν στο τρένο με μια ηλικιωμένη κυρία που ήταν επιζών από στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Έκλαιγε», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ