ΚΟΣΜΟΣ

Κόμβος του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Κύπρος

Κόμβος του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Κύπρος
Yπεράκτιο γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κύπρου AP Photo/Petros Karadjias

Κόμβος του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αναμένεται να καταστεί η Κύπρος, μετά από συμφωνία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Ισραήλ την Πέμπτη (11/5).

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στον αγωγό, που πρόκειται να κατασκευαστεί, σημειώνοντας ότι «αυτό που προέχει σε πρώτο στάδιο είναι η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τις δύο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Και από εκεί ξεκινάμε».

Το χρονοδιάγραμμα, που αναμένεται να προκύψει για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου εκτιμάται πως είναι δυόμισι χρόνια για την υγροποίηση, και 18 μήνες η ηλεκτροπαραγωγή του αγωγού, σύμφωνα με το euronews.

Ο EastMed ως διάδρομος παραμένει, διευκρίνησε. «Θα υπάρχει, μπορώ να τον ονομάσω ένας εικονικός αγωγός, ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένη», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας έπονται της συνάντησης του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είχε αντικείμενο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ