ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Κλείνει παράρτημα στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

ΠΟΥ: Κλείνει παράρτημα στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Το σήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας AP Photo

Το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει ένα εξειδικευμένο παράρτημα του ΠΟΥ στη Μόσχα και θα μεταφέρει τις λειτουργίες του στη Δανία.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τις εκκλήσεις ήδη από τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, να κλείσει η δομή αυτή στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η διαδικτυακή συνεδρίαση σήμερα, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το μέτρο, συγκλήθηκε μετά το αίτημα μιας ομάδας 30 κρατών τον περασμένο μήνα για διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης.

Στην επιστολή τους τα κράτη υπογράμμιζαν «τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία στην Ουκρανία και πέραν» της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, που «συνεχίζουν να είναι ένα θέμα μέγιστης σημασίας».

Η ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, εκ των οποίων αρκετές βρίσκονται στην κεντρική Ασία.

Τα κράτη μέλη στην πλειονότητά τους ενέκριναν την απόφαση να κλείσει το συγκεκριμένο «γραφείο πρόληψης και ελεγχου των μη μεταδοτικών ασθενειών» στη Μόσχα και να μεταφέρει τις λειτουργίες του στο περιφερειακό γραφείο στη Δανία το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024

Το μέτρο δεν αφορά αντιθέτως το γραφείο του ΠΟΥ για τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ