ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχοι οι κλέφτες της Δρέσδης: Καταδικάστηκαν για την κλοπή θησαυρού από το Μουσείο

Ένοχοι οι κλέφτες της Δρέσδης: Καταδικάστηκαν για την κλοπή θησαυρού από το Μουσείο
Επισκέπτες στην αίθουσα κοσμημάτων του Μουσείου Green Vault στη Δρέσδη

Ένοχοι για την διαβόητη ληστεία κοσμημάτων αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ από το Μουσείο της Πράσινης Κρύπτης (Gruenes Gewoelbe) στη Δρέσδη το 2019, κρίθηκαν πέντε άνδρες, όπως μετέδωσε την Τρίτη το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR.

Η αστυνομία ανακάλυψε πολλά από τα κοσμήματα, μεταξύ των οποίων ήταν ένα ξίφος στολισμένο με διαμάντια, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο υπόλοιπος κλεμμένος θησαυρός ίσως να μην βρεθεί ποτέ.

Οι κατηγορούμενοι όλοι μέλη της λεγόμενης φυλής «Ρέμμο» που συχνά εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία, αντιμετωπίζουν ποινές από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Η ληστεία ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη. Η συμμορία, που ζούσε στο Βερολίνο, είχε επισκεφτεί το μουσείο πολλές φορές για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο της θα λειτουργούσε. Τα μέλη της εισέβαλλαν στο Μουσείο κόβοντας τα σίδερα από το παράθυρο, και στη συνέχεια τα ξανακόλλησαν για να μην υποπτευθεί κανείς ότι γίνεται ληστεία.

Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 2019, έβαλαν φωτιά σε ηλεκτρολογικό πίνακα κοντά στο μουσείο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τους γύρω δρόμους, ενώ δύο από τους άνδρες γλίστρησαν στο εσωτερικό.

Κάμερα ασφαλείας, κατέγραψε τους διαρρήκτες να φορούν μάσκες και να κρατούν τσεκούρια καθώς έμπαιναν στην αίθουσα όπου φυλάσσονταν τα κοσμήματα, να σπάνε τις γυάλινες προθήκες και να αρπάζουν τον θησαυρό.

Στη συνέχεια, οι κλέφτες ψέκασαν με πυροσβεστήρα το δωμάτιο για να καλύψουν τα ίχνη τους προτού αποδράσουν με ένα αυτοκίνητο Audi το οποίο πυρπόλησαν πριν το εγκαταλείψουν σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και επιστρέψουν στο Βερολίνο.

Μετά από έρευνα ενός έτους, η αστυνομία έκανε τις πρώτες συλλήψεις. Όλοι όσοι καταδικάστηκαν είναι μέλη της λεγόμενης «φυλής Ρέμμο» με αραβικές ρίζες που ζουν στη Γερμανία και αποτελούν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος.

Μάλιστα ένας από τους κλέφτες της Δρέσδης είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για την κλοπή ενός γιγαντιαίου χρυσού νομίσματος, το οποίο ζύγιζε 100 κιλά, από το μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017. Το νόμισμα δεν βρέθηκε ποτέ και εκτιμάται ότι ο δράστης το έσπασε ή το έλιωσε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κλέβουν έργα τέχνης από πάθος για την τέχνη, αλλά στην περίπτωση αυτή, συνέβη το αντίθετο», λέει η Marion Ackermann, γενική διευθύντρια των κρατικών συλλογών τέχνης της Δρέσδης, εξηγώντας ότι οι δράστες, «δεν είχαν ιδέα για το τι είχαν πάρει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ