ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διάσπαρτες βόμβες και νάρκες απειλούν ζωές κατοίκων και γεωργική παραγωγή

Ουκρανία: Διάσπαρτες βόμβες και νάρκες απειλούν ζωές κατοίκων και γεωργική παραγωγή
Μέρος πυραύλου που βγαίνει από το έδαφος μπροστά από ένα κτίριο κατοικιών που βομβαρδίστηκε σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις AP/Evgeniy Maloletka

Τόσο οι οβίδες όσο και οι νάρκες που δεν έχουν εκραγεί στην Ουκρανία, αποτελούν απειλή ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και παράλληλα καθιστούν απαγορευτική την καλλιέργεια εύφορων εδαφών για πολλά χρόνια, όπως επισημαίνει ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισήμανε ότι όλες αυτές οι νάρκες και οι βόμβες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη γεωργία, έναν τομέα κρίσιμης σημασίας για την ουκρανική οικονομία.

«Οι αγρότες πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αδύνατη επιλογή. Καθημερινά, πρέπει να αποφασίζουν αν θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να καλλιεργήσουν τα εδάφη τους ή αν θα ρισκάρουν να χάσουν το εισόδημά τους και τα οικονομικά μέσα με τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους», είπε μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κίεβο ο Άντριου Ντάνκαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της ΔΕΕΣ στην ουκρανική πρωτεύουσα που είναι αρμόδια για την επιμόλυνση του εδάφους από όπλα.

Ο Ντάνκαν σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι αυτή η επιμόλυνση συνεχίζεται με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον του «καθαρισμού» των εδαφών.

Εκτός από την άμεση απειλή, η ΔΕΕΣ εξέθεσε και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς θα χρειαστεί να κινητοποιηθούν σημαντικοί πόροι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επιθεωρήσεις στις πληγείσες ζώνες και κατόπιν να ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση.

«Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εδαφών θα μπορούσαν να καταστούν άχρηστες για πολλά χρόνια», ανέφερε η Επιτροπή.

Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών στον πλανήτη.

Τα πλούσια, μαύρα εδάφη της Ουκρανίας είναι «κρίσιμα για τον ανεφοδιασμό με σιτηρά σε προσιτή τιμή, με τα οποία θα μπορούσαν να τραφούν άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε ο Ντάνκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ