ΚΟΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Καννών: Στήριξη στην απεργία των σεναριογράφων στις ΗΠΑ

Φεστιβάλ Καννών: Στήριξη στην απεργία των σεναριογράφων στις ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι ανοίγουν το κόκκινο χαλί για το 76ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες AP/Daniel Cole

Δύο από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 76ου Φεστιβάλ των Καννών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της, ο σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ, εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στους απεργούς σεναριογράφους των ΗΠΑ, οι κινητοποιήσεις των οποίων έχουν παραλύσει το Χόλιγουντ.

«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο που ο κόσμος έχει ένα τόσο ισχυρό συλλογικό αίσθημα ώστε να απεργήσει», είπε ο Έστλουντ, ο οποίος έχει βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα. «Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αλλάξετε τις συνθήκες εργασίας. Είμαι σίγουρα… Ναι, υπέρ!» πρόσθεσε ο σκηνοθέτης που συχνά αυτοχαρακτηρίζεται «μαρξιστής».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, σήμερα το βράδυ.

Χιλιάδες σεναριογράφοι της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου απεργία, αφού απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις τους με τα μεγαλύτερα στούντιο και τις πλατφόρμες για την αύξηση του μισθού τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν να λαμβάνουν και μεγαλύτερο ποσοστό από τα κέρδη που αποκομίζουν οι πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix.

Η απεργία τους έχει άμεσες επιπτώσεις για ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές και, μακροπρόθεσμα, για τις ταινίες που επρόκειτο να προβληθούν φέτος στους κινηματογράφους.

Η προηγούμενη απεργία των σεναριογράφων, το 2007-8, κράτησε 100 ημέρες και στοίχισε 2 δισεκ. δολάρια στον τομέα.

Ο ηθοποιός Πολ Ντέινο, ένα από τα οκτώ μέλη της επιτροπής, τάχθηκε και αυτός υπέρ των απεργών, εξηγώντας ότι η σύζυγός του, η ηθοποιός και σεναριογράφος Ζόε Καζάν, συμμετέχει στην απεργία.

«Η σύζυγός μου συμμετέχει στην πικετοφορία μαζί με το μωρό μας των έξι μηνών και θα ενωθώ μαζί τους όταν φύγω από εδώ», είπε ο Ντέινο, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στην ταινία The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ