ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτός στο διάλογο με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ο Ογάν

Ανοικτός στο διάλογο με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ο Ογάν
O Σινάν Ογάν AP Photo/Burhan Ozbilici

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το τρίτο πρόσωπο στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ο Σινάν Ογάν λέγοντας ότι θα αποφασίσει μετά τις συναντήσεις που θα έχει με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου.  

Αν και δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο», όμως ενδέχεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ογάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), απέσπασε ποσοστό 5,17% στον πρώτο γύρο, την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένα αποτελέσματα.

Κανείς από τους άλλους δύο, ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος, ούτε ο κυριότερος αντίπαλός του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Θα οδηγηθούν έτσι σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Μέχρι τώρα ο Ογάν, που δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους δύο υποψηφίους. «Θα ληφθεί μια απόφαση μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Κιλιτσντάρογλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του Ογάν.

Ο Ογάν είπε ότι δεν εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των ψήφων που έλαβε την Κυριακή, αποδίδοντας την επιτυχία του αυτή «στους Τούρκους εθνικιστές και στους νέους που βαρέθηκαν τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής». Επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής στο κουρδικό και απορρίπτει «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε οργάνωση που δεν τηρεί αποστάσεις από την τρομοκρατία», είπε αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που κατηγορείται από την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP έχει καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου, που περιλαμβάνει και τους εθνικιστές του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, οφείλεται εν μέρει και στη στήριξή του από τους Κούρδους.

Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει μια προσέγγιση με τον Σινάν Ογάν, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να χάσει την ψήφο των Κούρδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ