ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχμούτ: Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περιοχές βόρεια και νότια

Μπαχμούτ: Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περιοχές βόρεια και νότια
Ουκρανοί στρατιώτες έπληξαν με βολές πυροβολικού θέσεις του εχθρού κοντά στο Μπαχμούτ (AP Photo/Libkos)

Στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων εδώ και μήνες βρίσκεται η στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν σημαντικές περιοχές στα βόρεια και νότια του Μπαχμούτ, ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi οι απόπειρες επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας γύρω από την πόλη ήταν «ανεπιτυχείς», δήλωσε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Ωστόσο, η Μάλιαρ αναγνώρισε ότι η Ρωσία επίσης προχωρά στο Μπαχμούτ, φέρνοντας αλεξιπτωτιστές και «καταστρέφοντας την πόλη με πυροβολικό».

Η Μπαχμούτ «ποντικοπαγίδα» για τους Ρώσους

Από την πλευρά του, ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι, στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρώτη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ότι «οι μισθοφόροι της Wagner σύρθηκαν στη Μπαχμούτ σαν αρουραίοι σε ποντικοπαγίδα».

Μέσω της «ενεργούς άμυνας» οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις σε κάποιες περιοχές κοντά στη Μπαχμούτ, πρόσθεσε.

«Ο εχθρός έχει περισσότερους πόρους, αλλά καταστραφούμε τα σχέδιά του», τόνισε ο διοικητής, απονέμοντας μετάλλια σε στρατιώτες.

Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ, σε κάποιες περιπτώσεις κατά αρκετά χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι δυνάμεις του σημειώνουν προόδους στην κατάκτηση των τελευταίων δρόμων στην Μπαχμούτ. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο δείχνει στον χάρτη τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ