ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κόστισε η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Πόσο κόστισε η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Το στέμμα και το σκήπτρο της  βασίλισσας Ελισάβετ πάνω στο φέρετρο της Chris J Ratcliffe/AP

Μεγάλο φαίνεται να ήταν το κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, με το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας να εκτιμά ότι δαπανήθηκαν συνολικά 161,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) 

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, συνολικά 73,7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από υπουργείο Εσωτερικών, για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι, η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της, καθώς παρέστησαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο.

Ειδικότερα,. Στη χώρα κηρύχθηκε 10ημερο εθνικό πένθος που κορυφώθηκε με την κηδεία της, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι, το φέρετρο με τη σορό της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά για να την τιμήσουν περνώντας μπροστά από το φέρετρο, στο Γουεστμίνστερ.

Ο διάδοχός της, ο βασιλιάς Κάρολος, σε αυτό το διάστημα έκανε περιοδεία στις τέσσερις συνιστώσες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να κυλήσουν ομαλά και με την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια η ασφάλεια του κοινού», ανέφερε ο Τζον Γκλεν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, σε μια γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ