ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση της Άγκυρας για παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Κύπρο

Αντίδραση της Άγκυρας για παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Κύπρο
To USS ArleighBurke. Wikipedia

Η παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Arleigh Burke σε ελληνοκυπριακό λιμάνι προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Στην ανακοίνωσή του του τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «τα βήματα που γίνονται στην περιοχή από τις ΗΠΑ διαταράσσουν την ισορροπία σε βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς και αποτελούν εμπόδιο για μια δίκαιη, βιώσιμη και μακροχρόνια διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δήλωση του «Υπουργείου Εξωτερικών» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» σχετικά με την αγκυροβόληση του αντιτορπιλικού ΗΠΑ USS Arleigh Burke σε «Ελληνοκυπριακό» λιμάνι.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει μαζί με την «ΤΔΒΚ», τα βήματα που γίνονται στην περιοχή από τις ΗΠΑ τα οποία διαταράσσουν την ισορροπία σε βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς βλάπτουν τη μακροχρόνια ουδέτερη θέση της χώρας αυτής όσον αφορά το νησί και αποτελούν εμπόδιο για μια δίκαιη, βιώσιμη και μακροχρόνια διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος. Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές.

Επιθυμούμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων κάτω από όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ελιμενισμό του αμερικανικού πολεμικού χαιρέτισε η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ