ΚΟΣΜΟΣ

Ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος» και το μορατόριουμ που «βούλιαξε» στο Αιγαίο

Ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος» και το μορατόριουμ που «βούλιαξε» στο Αιγαίο
T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει επίδειξη σημαίας στο Ανατολικό Αιγαίο, απέναντι από τα ελληνικάνησιά, με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να ανακοινώνει τον κατάπλου 27 πολεμικών πλοίων σε αντίστοιχο αριθμό λιμανιών.

Η νέα τουρκική φιέστα, ανήμερα της μαύρης επετείου για τον ποντιακό ελληνισμό, αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθυνθεί στους εθνικιστικούς θύλακες της τουρκικής κοινωνίας, λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Για την Ελλάδα, η 19η Μαΐου αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές επετείους εξαιτίας της σφαγής 350.000 Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους. Για τηνΆγκυρα, έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού. Καθώς όμως, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ακραίαςπόλωσης με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να παίζουν το «χαρτί» του εθνικισμού, η φετινή επέτειοςμετατρέπεται σε προεκλογικό σόου.

«Βούλιαξε» το μορατόριουμ

Ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας είναι τόσο η συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Anadolu του Τζιχάτ Γιαϊτζί, του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας»,όσο και η άσκηση «DENIZ KURDU 23» που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. Πρόκειται για ευρείας κλίμακας εθνική εκπαιδευτική δραστηριότητα της Άγκυρας που θα βγάλει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικούστόλου, θυμίζοντας ασκήσεις όπως η «Mavi Vatan» και η «EFES».

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές της Αθήνας, εκτιμούν ότι ο «Θαλασσόλυκος» θα σημάνει και το τέλος του άτυπου μορατόριουμ για το οποίο επενδύθηκε σημαντικόδιπλωματικό κεφάλαιο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Τα «ήρεμα νερά» που επικράτησαν στο Αιγαίο επέτρεψαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στρέψει την προσοχή του στο εσωτερικό της χώρας όμως, καθώς ο αναθεωρητισμός και οι παράνομες διεκδικήσεις επανέρχονται στη ρητορική των δύο προεδρικών υποψηφίων, στρατιωτικοί κύκλοι τονίζουν ότι δεν θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» και επί του πεδίου.

Επίδειξη ισχύος

Στην «DENIZ KURDU 23» θα συμμετέχει για πρώτη φορά το τουρκικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «TCG Anadolu», όχι με τον επιχειρησιακό του ρόλο αλλά ωςσύμβολο ναυτικής ισχύος της Άγκυρας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να «διαφημίσει» το παρ’ ολίγον αεροπλανοφόρο, επενδύοντας μεγάλομέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στα εξοπλιστικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως το Anadolu, τα άρματα μάχης Altay, τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και τους βαλλιστικούς πυραύλους, με τους οποίους προ ολίγων μηνών απειλούσε ότι θα φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, στον «Θαλασσόλυκο» θα λάβουν μέρος 18.000 στρατιώτες, 113 μονάδες επιφανείας, 9 υποβρύχια, 59 αεροσκάφη, 19 μη επανδρωμένα οχήματα και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η άσκηση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει περίπουδύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επεισοδίου ή προβοκάτσιας ενώ«σκιά» του τουρκικού στόλου θα είναι οι ελληνικές μονάδες επιφανείας, υποβρύχια αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ