ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Επιστρέφουν μετά από 100 χρόνια εξαφάνισης τα πιο μικρά καγκουρό

Αυστραλία: Επιστρέφουν μετά από 100 χρόνια εξαφάνισης τα πιο μικρά καγκουρό
Φωτογραφία αρχείου καγκουρό AP Photo/Frank Augstein

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους επιστρέφουν στην Αυστραλία τα πιο μικρά καγκουρό. Ο λόγος για τα μπετόνγκ, με ουρά που μοιάζει με βούρτσα και μέγεθος ενός κουνελιού.

Τα μπετόνγκ κατοικούσαν σε πάνω από το 60% των εδαφών της Αυστραλίας προτού γίνουν βορά γατών, αλεπούδων, αλλά και της ραγδαίας αποψίλωσης, που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και δύο αιώνες.

Μετά την εξαφάνισή τους επιστρέφουν στη Γιορκ της Νότιας Αυστραλίας, αφού επιστήμονες της άγριας ζωής απελευθέρωσαν 120 από τα ζώα αυτά σε διάστημα δύο ετών, προκειμένου να διερευνήσουν αν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον.

«Είναι φανταστικό να βλέπουμε τόσα πολλά νέα ζώα στον πληθυσμό», δήλωσε ο Ντέρεκ Σάντοου, οικολόγος του συμβουλίου της Βόρειας Γιορκ της Αυστραλίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο αριθμός των μικρών μαρσιποφόρων μειώθηκε από δεκάδες εκατομμύρια πριν από τον αποικισμό σε περίπου 12.000 έως 18.000.

«Μίνι-καγκουρό με στεροειδή»

Η επιστροφή τους στη Νότια Αυστραλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντος της Αυστραλίας, δήλωσε ο Σάντοου στο AFP.

«Είναι ένα μικρό καγκουρό, που το μέγεθος του φτάνει μέχρι τον αστράγαλο, ένα μίνι καγκουρό, που παίρνει στεροειδή. Έχουν πολύ δυνατά πίσω πόδια, κουβαλούν τα μικρά τους στη μάρσιππό τους, όπως κάνει ένα καγκουρό, αλλά είναι μόνο ενάμισι κιλό», εξήγησε ο Σάντοου.

«Είναι μικρά, αλλά τριγυρίζουν μέσα στους θάμνους, δημιουργούν τις μικρές φωλιές τους από κάτω σε πυκνή βλάστηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σκάβουν πολύ. Ένα μικρό μπετόνγκ μπορεί να μετακινήσει τόνους χώματος το χρόνο. Έτσι σκάβουν στο έδαφος, δημιουργούν μικρές λακκούβες για τη διείσδυση του νερού, ώστε να εγκατασταθούν οι σπόροι. Έτσι, είναι πολύ σημαντικά για το οικοσύστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ