ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας: Ζήτησε τη συμβολή του Ιταλού καρδινάλιου για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Πάπας: Ζήτησε τη συμβολή του Ιταλού καρδινάλιου για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Πάπας Φραγκίσκος AP/Alessandra Tarantino

Συνεχίζει τις ειρηνευτικές του προσπάθειες ο Πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας από τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, Αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια και Πρόεδρο της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, του ζήτησε να πραγματοποιήσει μια ειρηνευτική αποστολή.

Ο ποντίφικας είχε μιλήσει αινιγματικά για την αποστολή αυτή ενώ επέστρεφε από το ταξίδι του στην Ουγγαρία τον περασμένο μήνα, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, ο Ζούπι θα προσπαθήσει να συναντηθεί ξεχωριστά με τους προέδρους της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Αγία Έδρα ανέφερε ότι ο 67χρονος αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια θα εκτελέσει την αποστολή αυτή «ώστε να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στη σύρραξη της Ουκρανίας, με την ελπίδα, την οποία ουδέποτε εγκατέλειψε ο Άγιος Πατέρας, ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία».

Στις 30 Απριλίου ο Φραγκίσκος έκανε ένα σχόλιο περί της ανάμιξης του Βατικανού σε μια αποστολή για τον τερματισμό του πολέμου.

«Υπάρχει μια αποστολή σε εξέλιξη τώρα αλλά δεν είναι ακόμη δημοσιοποιήσιμη. Όταν θα είναι, θα σας την αποκαλύψω», είπε στους δημοσιογράφους.

Στην ανακοίνωσή του το Βατικανό διευκρίνισε ότι ακόμη μελετώνται οι λεπτομέρειες της αποστολής, όπως η χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει.

Πούτιν: Aντικατέστησε τον πρέσβη στο Βατικανό μετά τις ειρηνευτικές κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Ρώσος διπλωμάτης και πρώην υπουργός πολιτισμού Αλεξάντρ Αβντέγεφ απομακρύνθηκε από την θέση του πρέσβη στο Βατικανό, έπειτα από διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη θέση του διορίσθηκε ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ιβάν Σολτανόφσκι.

Ο πρέσβης αντικαταστάθηκε εν μέσω δηλώσεων του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου για μυστική ειρηνευτική αποστολή σκοπός της οποίας είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει ο ρωσικός όμιλος μμε RBC.

Ο Ποντίφικας είχε αναφέρει στις αρχές Μαΐου ότι το Βατικανό καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει τότε ότι δεν έχει λάβει από το Βατικανό κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις ή σχέδια.

Την ίδια περίοδο στην Ιταλία είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας «με την ευλογία του Πατριάρχη Κύριλλου» ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, μητροπολίτης Αντώνιος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε επισκεφθεί την Ιταλία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η υπηρεσία τύπου του Βατικανού είχε ανακοινώσει ότι συζητήθηκε «η ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση» στην Ουκρανία. Τέθηκε επίσης το θέμα τον παιδιών της Ουκρανίας που είχαν μεταφερθεί στην Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ