ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Σε εξέλιξη 87 πυρκαγιές – Κάηκαν περισσότερα από 8 εκατ. στρέμματα γης

Καναδάς: Σε εξέλιξη 87 πυρκαγιές – Κάηκαν περισσότερα από 8 εκατ. στρέμματα γης
(Government of Alberta Fire Service/The Canadian Press via AP,File)

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα γης έγιναν στάχτη στο δυτικό τμήμα του Καναδά, με τις Αρχές να έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επαρχία από τις αρχές Μαΐου ενώ η χώρα έχει ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 87 ενεργά μέτωπα ενώ η βροχή που αναμένεται σήμερα στο δυτικό τμήμα του Καναδά, θα βοηθήσει στο έργο των Πυροσβεστών.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν καταιγίδες στην επαρχία της Αλμπέρτα, όπως δήλωσε η Κρίστι Τάκερ της υπηρεσίας μάχης κατά των πυρκαγιών της εν λόγω επαρχίας.

«Οι μετεωρολόγοι μας παρακολουθούν ένα μέτωπο που φθάνει από αύριο στην επαρχία», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως το μέτωπο αυτό «αναμένεται να μειώσει τις θερμοκρασίες και να φέρει υγρασία, ακόμη και βροχή».

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει «μερικές ημέρες», διευκρίνισε η Τάκερ.

«Όλα εξαρτώνται από το πού ακριβώς θα πέσει αυτή η βροχή... Όμως στη ζώνη που την περιμένουμε, θα κάνει μεγάλη διαφορά» για τους 2.500 πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις, από τις οποίες 23 εξακολουθούσαν χθες το βράδυ να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Το Σάββατο δόθηκε εντολή για την απομάκρυνση από τις κατοικίες τους περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην Αλμπέρτα.

Σύμφωνα με την Σίντι Έβανς, διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, η κατάσταση στο δυτικό Καναδά παραμένει «ασταθής».

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι θερμοκρασίες είναι και πάλι πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή, γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ