ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Ο πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ από τους Ρώσους

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Ο πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ από τους Ρώσους
O Βολοντιμιρ Ζελένσκι AP Photo (file)

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις της πολιορκημένης πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ερώτηση δημοσιογράφου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέλαβαν το Μπαχμούτ», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος Σέρχιι Νικιφόροφ.

«Απάντηση προέδρου: Πιστεύω πως όχι».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στα ουκρανικά: «Μ' αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριζε:

«Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία, (…) η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Σάββατο (20/05), ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ, κάτι που διέψευσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν έχει παραδεχτεί ότι η Μπαχμούτ – μια πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων – δεν ήταν στρατηγικής σημασίας, αλλά απέκτησε τεράστια συμβολική σημασία λόγω της έντασης των μαχών και των μεγάλων απωλειών για τις δύο πλευρές.

Ο Πούτιν συγχαίρει τις ρωσικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προανήγγειλε ότι οι διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη της Μπαχμούτ θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ