ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
AP Photo/John Raoux

Μία γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία έγραψε ιστορία καθώς είναι η πρώτη γυναίκα από τη χώρα της και τον αραβικό κόσμο που συμμετέχει σε αποστολή στο διάστημα μαζί με άλλα τρία άτομα.  

Πρόκειται για την επιστήμονα Ραγιάνα Μπαρνάουι η οποία μαζί με τον συμπατριώτη της Άλι Αλ Κάρνι πιλότο μαχητικών αεροσκαφών συμμετέχει στην αποστολή της εταιρείας SpaceX η οποία προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας τέσσερις επιβάτες.

«Ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι», σχολίασε η κυβερνήτρια της αποστολής, η Πέγκι Γουίτσον, πρώην αστροναύτισσα της NASA η οποία έχει βρεθεί στον ISS άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. «Αυτή ήταν η ομαλότερη πρόσδεση που έχω βιώσει ποτέ», πρόσθεσε.

Το τέταρτο μέλος της αποστολής είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τζον Σόφνερ.

Η ομάδα αυτή θα συγκατοικήσει στον ISS με τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται ήδη εκεί, τρεις Ρώσους, τρεις Αμερικανούς και έναν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πύραυλος της SpaceX εκτοξεύτηκε την Κυριακή από τη Φλόριντα και το ταξίδι μέχρι τον ISS κράτησε περίπου 16 ώρες. Η αποστολή αυτή, που αποκαλείται Ax-2, είναι η δεύτερη πλήρως ιδιωτική στον ISS. Τα μέλη της θα μείνουν 10 ημέρες στον Σταθμό και σκοπεύουν να κάνουν περίπου 20 επιστημονικά πειράματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ