ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές δεν θα στηρίξουν ούτε το Λαϊκό Κόμμα ούτε τον Ιγκλέσιας

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές δεν θα στηρίξουν ούτε το Λαϊκό Κόμμα ούτε τον Ιγκλέσιας
REUTERS/Andrea Comas

O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, διαβεβαίωσε ότι δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε τον υποψήφιο του συνασπισμού της Αριστεράς "Unidos Podemos", Πάμπλο Ιγκλέσιας, στις ερχόμενες εκλογές της Κυριακής.

 

«Δεν θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ο Ιγκλέσιας δεν θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης» δήλωσε ο Σάντσεθ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero. «Οι Ισπανοί δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κακού και του χειρότερου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύει ότι η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos)- που έχει συσταθεί από το κόμμα Podemos και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά – θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι, άν το "Unidos Podemos" λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο, ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Δεν θα προσφέρουμε στήριξη σε μια κυβέρνηση που καταλύει την εθνική κυριαρχία» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας.

«Δεν θα υποστηρίξουμε καμία κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της χώρας. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα... μεταξύ των ακραίων (θέσεων) του Ραχόι και του Ιγκλέσιας», τόνισε, εκτιμώντας ότι ο Ιγκλέσιας θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ