ΚΟΣΜΟΣ

CNNTurk: Πώς συνδέονται τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών με την Τουρκία

CNNTurk: Πώς συνδέονται τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών με την Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το ερώτημα πως συνδέονται οι ελληνικές εκλογές με την Τουρκία επιχείρησε να απαντήσει το CNNTurk.  

Για να μπορέσει να το απαντήσει ζήτησε τη γνώμη για τις ελληνικές εκλογές του δρα Φουρκάν Καγιά του Πανεπιστημίου Γιεντίτεπε.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν η εχθρότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία του έδωσε ψήφους.

Ο Τούρκος καθηγητής σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει τη στήριξή του από το εκλογικό σώμα γεγονός που εξηγεί σύμφωνα με τον ίδιο την εχθρότητα προς την Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα δεν ξεχνά να αναφέρει το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι στρατικοποιημένα με την ανοχή των ΗΠΑ.

Για τον Τούρκο καθηγητή η μεγάλη αποχή του 40% στις πρόσφατες εκλογές δείχνει ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτούς τους πολιτικούς. Οι πολίτες ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική τους θέση την ώρα που αναρωτιούνται τι συνέπειες θα έχει για την Ελλάδα η εχθρότητα με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα η εχθρική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη συσπειρώνει την εκλογική του βάση. Την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ισορροπημένες. Με την άνοδο του Μητσοτάκη στην εξουσία και με την πολιτική του Νίκου Δένδια οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά στην ένοπλη σύγκρουση.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ να μείνει ο Μητσοτάκης στην εξουσία γιατί όταν κοιτάμε πίσω στην ιστορία βλέπουμε ότι η οικογένεια Καραμανλή και η οικογένεια Μητσοτάκη είναι στην ίδια σελίδα με τις ΗΠΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ