ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή του TikTok κατά απόφασης της Μοντάνα για απαγόρευσή του

Προσφυγή του TikTok κατά απόφασης της Μοντάνα για απαγόρευσή του
Η πλατφόρμα του TikTok σε κινητό τηλέφωνο UNSPLASH

Κατά της απόφασης της πολιτείας Μοντάνα των ΗΠΑ να απαγορεύσει το TikTok προσέφυγε η εταιρεία.

Η απαγόρευση αυτή «παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ με πολλούς τρόπους», καταγγέλλει η εταιρεία και κυρίως την Πρώτη Τροπολογία, η οποία εγγυάται «την ελευθερία της έκφρασης».

Να σημειωθεί ότι, πριν προσφύγει το TikTok στην απόφαση της Μοντάνα, είχαν ήδη προσφύγει και πέντε χρήστες της πλατφόρμας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας, ζητώντας την ακύρωσή της, λίγα μόλις 24ωρα αφού ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της βορειοδυτικής αυτής πολιτείας στις ΗΠΑ, Γκρεγκ Τζιανφόρτε, ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένετυαι να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, επί ποινή προστίμου 10.000 δολαρίων την ημέρα.

Ο νόμος θα ακυρωθεί αν η ByteDance εξαγοραστεί από αμερικανική εταιρεία ή εταιρεία χώρας, που δεν θεωρείται «εχθρός» των ΗΠΑ, «συμβιβασμό» που έχει απαιτήσει και ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συζητά με το Κογκρέσο διάφορα σχέδια νόμου για να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok, καθώς τα εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ προς τον σκοπό αυτό δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο «πόλεμος» ενάντια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, ξεκίνησε υπό τον φόβο της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων των χρηστών που διαμένουν στις χώρες της Δύσης, από την Κίνα. Σε αυτή τη βάση, εδώ και αρκετούς μήνες, πολλοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν απαγορεύσει τη χρήση της πλατφόρμας στους υπαλλήλους τους, προκειμένου να αποφευχθεί, ο κίνδυνος της «κατασκοπείας».

Η εταιρεία έχει διαψεύσει πολλές φορές τις κατηγορίες που τις προσάπτονται από τη Δύση.

Τι αναφέρεται στην προσφυγή του TikTok;

Στη προσφυγή του το TikTok αναφέρεται και στην αρχή της ισονομίας: «Αντί να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο γενικώς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νόμος απαγορεύει το TikTok και μόνο το TikTok για τιμωρητικούς λόγους (…) που βασίζονται σε θεωρητικές ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και τον έλεγχο του περιεχομένου».

Ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι πολλά από τα όσα προσάπτονται στο TikTok αναφορικά με το απόρρητο των δεδομένων, την παραπληροφόρηση ή τις βλαπτικές του συνέπειες στην υγεία των πιο νέων (εθισμός, κατάθλιψη) αφορούν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις ο Γκρεγκ Τζιανφόρτε,ο κυβερνήτης της Μοντάνα, επικύρωσε το νομοσχέδιο την Τετάρτη, πολλές φωνές υψώθηκαν για να κατηγορήσουν την πολιτεία για λογοκρισία ή για να επισημάνουν ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος, από πρακτική και νομική άποψη.

Βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος «το TikTok έχει το δικαίωμα να διανέμει πληροφορίες και οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες και να τις αναμεταδίδουν», επεσήμανε η Λιρίσα Λίντσκι καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Κατά συνέπεια ο νόμος «είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί αντισυνταγματικός», εκτίμησε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Δημοκρατικοί πολιτικοί επαναλαμβάνουν εξάλλου ότι οι χρήστες θα μπορούν μέσω VPN να παρακάμπτουν τον νόμο χωρίς να έχουν κυρώσεις, διότι η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου μόνο στα καταστήματα εφαρμογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ