ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Πρωθυπουργοί εκ περιτροπής για περιορισμό της διαφθοράς

Βουλγαρία: Πρωθυπουργοί εκ περιτροπής για περιορισμό της διαφθοράς
Η Επίτροπος Καινοτομίας της Ευρώπης Μαρίγια Γκάμπριελ (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο εκ περιτροπής πρωθυπουργούς οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την εξάλειψη της διαφθοράς, συμφώνησαν τα βουλγαρικά κόμματα τη Δευτέρα 22/5, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τέλμα μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια, από τις οποίες δεν έχουν αναδειχθεί ξεκάθαροι νικητές.

Ειδικότερα, το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας και η συμμαχία κατά της διαφθοράς με επικεφαλής τη ‘Συνεχίζουμε την Αλλαγή’ και η ‘Δημοκρατική Βουλγαρία’ (PP-DB) θα σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο κύριος στόχος του συνασπισμού θα είναι να εφαρμόσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο πρώτο μισό της θητείας του, στοχεύοντας ιδιαίτερα το δικαστικό σώμα σε μια χώρα που μαστίζεται από υψηλά επίπεδα διαφθοράς. Τις προηγούμενες ημέρες, οι επί μακρόν ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ — με επίκεντρο το αν «έθαβε» τις μεγάλες υποθέσεις της μαφίας— έχουν εξελιχθεί σε δραματική δημόσια διαμάχη με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία θα διαρκέσει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο: ο διορισμένος πρωθυπουργός του PP-DB, Νικολάι Ντένκοφ, θα ηγηθεί της κυβέρνησης για τους πρώτους εννέα μήνες, με την πρώην Επίτροπο Καινοτομίας της Ευρώπης Μαρίγια Γκάμπριελ ως αναπληρώτριά του και υπουργό Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Ντένκοφ θα ανταλλάξει θέσεις με την Γκάμπριελ, η οποία ήταν η εκλεκτή του κόμματος GERB για πρωθυπουργός.

«Το PP-DB θα προτείνει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και να εφαρμόσει ολοκληρωμένη δικαστική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Ντένκοφ τη Δευτέρα σύμφωνα με το Mediapool.

Ο μεγάλος συνασπισμός έχει επίσης επιφορτιστεί με την επαναφορά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της εκλογικής νοθείας.

Η συμφωνία αποσκοπεί στο να θέσει τέλος στην πολυετή πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία, η οποία διεξήγαγε πέντε εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κόμμα GERB, ο αρχηγός του οποίου Μπορίσοφ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2021, κέρδισε τις τελευταίες εκλογές, τον Απρίλιο, με 26,5 % των ψήφων.

Ο συνασπισμός PP-DB ήρθε ως ο δεύτερος, με 24,9 %, ανοίγοντας το δρόμο για δύσκολες συνομιλίες συνασπισμού, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν είχε σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μπορίσοφ επέλεξε την Γκάμπριελ ως υποψήφια πρωθυπουργό, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της επιτρόπου. Ωστόσο, η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε αρχικά από το PP-DB, το οποίο είπε ότι δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό οποιουδήποτε εκπροσώπου του GERB σε μια νέα κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ