ΚΟΣΜΟΣ

Εξαφάνιση Μαντλίν: Πυρετώδεις έρευνες στο φράγμα - Επιχειρούν 20 αστυνομικοί

Εξαφάνιση Μαντλίν: Πυρετώδεις έρευνες στο φράγμα - Επιχειρούν 20 αστυνομικοί
Φωτογραφία από την έρευνα των αρχών στο φράγμα AP/Joao Matos

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες που ξεκίνησαν σε φράγμα, κοντά στην περιοχή που εθεάθη για τελευταία φορά η μικρή Βρετανίδα Μάντλιν Μακάν, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην Πορτογαλία, σε ηλικία τριών ετών.

Από τη Δευτέρα 22/5 έχει καθοριστεί η περίμετρος γύρω από την τοποθεσία όπου θα ξεκινούσαν σήμερα οι έρευνες.

Πολλά ΜΜΕ υπενθύμισαν ότι δύτες είχαν ήδη χτενίσει αυτή τη ζώνη το 2008 όμως βρήκαν μόνο λείψανα ζώων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, αυτή την ώρα περισσότεροι από 20 αστυνομικοί σκάβουν δίπλα στη δεξαμενή, ενώ αρκετοί σάκοι έχουν αφαιρεθεί ήδη από την περιοχή, χωρίς να είναι γνωστό τι περιέχουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερις περιοχές που θα ερευνηθούν αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται και στο AP, το φράγμα Arade, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) από την Praia da Luz στη νότια Πορτογαλία, όπου η Μαντλίν εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανή πριν από 16 χρόνια.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πέρσι ότι κατόπιν αιτήματός ασκήθηκε δίωξη σε έναν ύποπτο στη Γερμανία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται σε συνεργασία με τις γερμανικές και τις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, έναν γνωστό παιδεραστή που για πολλά χρόνια κατοικούσε μόνιμα στη νότια Πορτογαλία.

Ο άνδρας αυτός, που εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας το 2005 στην Πορτογαλία, είχε θεωρηθεί από το 2020 ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της μικρής Μαντλίν.

Το πορτογαλικό περιοδικό Expresso αποκάλυψε ότι συνήθιζε να πηγαίνει στο φράγμα Αράντε, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Σίλβες.

Η Μαντλίν, που τότε ήταν περίπου 4 ετών, εξαφανίστηκε από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Πράια ντα Λουζ, ένα θέρετρο του Αλγκάρβε, στις 3 Μαΐου 2007, την ώρα που οι γονείς της δειπνούσαν με φίλους τους σε ένα γειτονικό εστιατόριο. Η πορτογαλική αστυνομία έβαλε στο αρχείο την υπόθεση το 2008, έπειτα από 14 μήνες ερευνών και αφού προηγουμένως ασκήθηκε δίωξη στους γονείς του παιδιού, οι οποίοι αργότερα απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.

Αφού επί δύο χρόνια μελετούσε την υπόθεση, η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε τη δική της έρευνα, τον Ιούλιο του 2013. Λίγο αργότερα επανέλαβαν τις έρευνες και οι πορτογαλικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ