ΚΟΣΜΟΣ

Σομπότκα: Ακατανόητο να μην γίνονται επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα

Σομπότκα: Ακατανόητο να μην γίνονται επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα
REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

«Είναι ακατανόητο να γίνονται επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία αλλά όχι προς την Ελλάδα και την Ουγγαρία» υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα κατά τη συνομιλία που είχε στη Βιέννη με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

«Η ισχύουσα διάταξη του Δουβλίνου πρέπει να τηρείται από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πάλι, το ταχύτερο δυνατό, ισοδύναμο μέλος της "οικογένειας του Δουβλίνου"

Παράλληλα υπογράμμισε ότι για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει στις επίκαιρες προκλήσεις, όπως η μεταναστευτική πίεση, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, χρειάζονται λειτουργικές ευρωπαϊκές λύσεις, με ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα και ο Φρανς Τίμερμανς συζήτησαν επίσης και για το θέμα της συνοριακής διαχείρισης. Σημείωσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε ένα σύστημα Σένγκεν που να λειτουργεί. «Για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτούνται ασφαλή εξωτερικά σύνορα στην ΕΕ που καθιστούν αναγκαία μία ισχυρή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Για αυτό μπορεί να αποτελέσει μοντέλο η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία στην περιοχή των συνόρων στην Αυστρία» τόνισε ο κ. Σομπότκα.

Κατά την άποψή του το Σύστημα Σένγκεν πρέπει να ενισχυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς, όπως σημείωσε «ο χώρος Σένγκεν είναι ένα σύμβολο για μία ενιαία Ευρώπη, για ασφάλεια και για ευημερία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ