ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εκτέλεση για «τρομοκρατία» στη Σαουδική Αραβία

Νέα εκτέλεση για «τρομοκρατία» στη Σαουδική Αραβία
Άνδρας που πηγαίνει για εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία χαιρετάει τους οικείους του AP Photo/Amr Nabil

Ένας σαουδάραβας πολίτης εκτελέστηκε την Τρίτη (23/5) στη Σαουδική Αραβία με την κατηγορία πως εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε «εχθρική χώρα», με σκοπό να «καταφέρει πλήγμα στην ασφάλεια του βασιλείου»,  σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επιπλέον τρεις σαουδάραβες υπήκοοι εκτελέστηκαν την Δευτέρα (22/5) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί με παρόμοιες κατηγορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Να σημειωθεί ότι, ο αριθμός των εκτελέσεων στη χώρα που αφορούν υποθέσεις «τρομοκρατίας» από την αρχή του Μαΐου ανέρχεται στις επτά. Οι περισσότερες, δε, έγιναν στο ανατολικό τμήμα του σουνιτικού βασιλείου, όπου ζει μεγάλο μέρος της σιιτικής μειονότητας.

Η μοναρχία του Κόλπου, μια από τις χώρες του κόσμου στις οποίες η θανατική ποινή επιβάλλεται πιο συχνά, έχει εκτελέσει 36 ανθρώπους μέσα στο 2023, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το 2022 εκτελέστηκαν 147 άνθρωποι, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάμεσά τους, 81 καταδικασθέντες για «τρομοκρατία» εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Πάνω από 1.000 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών έχουν εκτελεστεί αφότου ανέλαβαν την εξουσία το 2015 ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ, ο de facto ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν η βρετανική οργάνωση Reprieve και η Ευρωπαϊκή - Σαουδαραβική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα δημοσιοποίησαν στην αρχή της χρονιάς.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε από τις 70,8 τον χρόνο κατά μέσο όρο από το 2010 ως το 2014 στις 129,5 τον χρόνο από το 2015 και μετά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ