ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Ταραμπέλα: Εθεάθη να πίνει καφέ στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από ψηφοφορία

Μαρκ Ταραμπέλα: Εθεάθη να πίνει καφέ στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από ψηφοφορία
AP Photo/Thierry Monasse

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής, ο οποίος είχε συλληφθεί και ανακριθεί στα πλαίσια των ερευνών των βελγικών Αρχών για το σκάνδαλο Qatargate, εθεάθη στις Βρυξέλλες στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα φαίνεται πως συμμετείχε κανονικά σε ψηφοφορία της αρμόδιας επιτροπής για θέματα αλιείας στην οποία ανήκει.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα με βάση τα όσα μεταδίδει το Politico μετά το πέρας της ψηφοφορίας βρέθηκε με συνεργάτη του και στο κεντρικό café της Ευρωβουλής όπου παρέμεινε για αρκετή ώρα συζητώντας ζητήματα του χαρτοφυλακίου το οποίο διαθέτει.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα ήταν ο τελευταίος από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που είχε προσαχθεί και συλληφθεί από τις βελγικές Αρχές με την βελγική εισαγγελία να εκδίδει κατεπείγον ένταλμα έρευνας στο σπίτι του και να ζητά από την Πρόεδρο, Ρομπέρτα Μετσόλα να βρίσκεται και η ίδια στην έρευνα.

Μετά την απολογία του, του είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι του κατ’οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αλλά και η χρήση συσκευής ηλεκτρονικής παρακολούθησης (βραχιολάκι).

Πριν από δύο εβδομάδες οι περιορισμοί με εντολή της εισαγγελίας ήρθησαν και έτσι ο Ταραμπέλα ως βουλευτής συμμετείχε σήμερα κανονικά στις διαδικασίες και τα καθήκοντά του. Ο Μαρκ Ταραμπέλα έχει ήδη ανακοινώσει τόσο προς το κόμμα του όσο και προς το Προεδρίο του Ευρωκοινοβουλίου πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του 2024.

Σημειώνεται πως τόσο ο Μαρκ Ταραμπέλα όσο και η Εύα Καϊλή είναι μέλη των Ευρωσοσιαλιστών οι οποίοι έχουν προχωρήσει και στη διαγραφή τους από την ευρωομάδα. Σε σχετική ερώτηση προς τους ευρωσοσιαλιστές για την συγκεκριμένη εξέλιξη και για το εάν συμβεί το ίδιο με την Εύα Καϊλή η απάντηση ήταν: «δεν είναι πλέον μέλη της ομάδας μας και δεν έχουμε καμία ανάμειξη, σχέση και ενδιαφέρον για το πως θα προχωρήσουν στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους».

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως εκκρεμεί δίκη, όσοι κατηγορούνται για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate δεν είναι δυνατό να στερηθούν της βουλευτικής τους ιδιότητας καθώς αυτή προέρχεται από εκλογική διαδικασία.

Η Εύα Καϊλή είχε εκφράσει την ίδια επιθυμία στις αρχές Μαΐου με επιστολή που είχε στείλει μετά από σχετικό αίτημα του Politico η ομάδα δικηγόρων που την εκπροσωπεί. Προς το παρόν οι περιοριστικοί όροι για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή παραμένουν σε ισχύ και η ίδια παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο διαμέρισμα στο οποίο έγιναν οι έφοδοι των βελγικών διωκτικών Αρχών και το οποίο βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο στο κέντρο των Βρυξελλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ