ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο επικίνδυνος είναι για τον Τραμπ ο Ρον Ντεσάντις;

Πόσο επικίνδυνος είναι για τον Τραμπ ο Ρον Ντεσάντις;
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις John Raoux/AP

Ο αναβρασμός που επικρατεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων δεν είναι ούτε σπάνιος και κυρίως σε καμία περίπτωση «ξένος» για τα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ ειδικά έναν χρόνο πριν από Προεδρικές εκλογές. Σήμερα το σώμα των «κόκκινων» βρίσκεται μακριά από τα κέντρα ελέγχου, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, έχοντας ουσιαστικά καταγράψει μία μικρή νίκη στην Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές και χωρίς να καταφέρει να κάνει τον πολιτικό βίο του Τζο Μπάιντεν «δύσκολο» σε πολλά νομοσχέδια.

Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει σήμερα για ακόμη μία φορά να ανακάμπτει μετά την πτώση της δημοτικότητάς του τον περασμένο Μάρτιο, απόρροια των δικαστικών του περιπετειών. Δημοσκόπηση του CNNi δείχνει πως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ χαίρει την εκτίμησης και αποτελεί επιλογή για το χρίσμα του κόμματος για το 45% των μελών. Αρκετά πίσω και πάλι ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 26%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα εμφανιζονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ να δώσουν για Τρίτη φορά το χρίσμα στον Τραμπ για να ηγηθεί στις Προεδρικές εκλογές του 2024.

Το ερώτημα που υπάρχει σήμερα πάντως στις ΗΠΑ δεν επικεντρώνεται στον μεγάλο «αντίπαλο» για τους Δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν αλλά στον με διαφορά δεύτερο στις προτιμήσεις Ρον Ντεσάντις. Είναι αρκετές οι αναλύσεις και ακόμη περισσότερα τα ερωτηματικά για τον άλλοτε «πολιτικό μαθητή» του Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του σήμερα μέσω μία συζήτησης με τον Έλον Μασκ στην πλατφόρμα του twitter. Οι συζητήσεις αυτές βασίζονται σε ποιοτικά στοιχεία ερευνών που θέλουν μεν τους Ρεπουμπλικάνους να εμπιστεύονται τον Τραμπ αλλά επιθυμούν να δουν στην «εσωκομματική αρένα» για το χρίσμα τον πρώην Πρόεδρο και τον «μαθητή» του για να ψηφίσουν τον «εκλεκτό».

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το «πόση ζημιά» μπορεί και θέλει να κάνει ο Ρον Ντεσάντις σε ένα debate στον Ντόναλντ Τραμπ και εάν είναι διατεθειμένος να βρεθεί απέναντι σε έναν από τους πλέον «μπαρουτοκαπνισμένους» πολιτικούς της χώρας. Ο Ντε Σάντις είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να «κλέψει» κάτι από τις εντυπώσεις εάν φτάσει να «κοντράρει» μέχρι την τελευταία στροφή τον μέντορά του, αλλά ίσως να είναι εξαιρετικά δύσκολο να του κλείσει τον δρόμο για την διεκδήκηση μίας δεύτερης θητείας. Αυτό που είναι ακόμη αδιευκρίνιστο και ίσως θα πρέπει το πολυπληθές επιτελείο του Τραμπ να «ψάξει» είναι το εάν ο Ντεσάντις μπορεί να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της πολιτικής ορθότητας. Για τον Τραμπ δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες αλλά ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε πάντοτε να δυσανασχετεί με όσους αντεπιτίθεντο με τα δικά του όπλα. Ο ΝτεΣάντις μπορεί ακόμη και σήμερα να έχει επίγνωση πως το έργο του είναι εξόχως δύσκολο, τίποτε όμως δεν τον εμποδίζει να ελπίζει πως είναι ο επόμενος. Εάν αυτή η ελπίδα συνδυαστεί με την εκρηκτική του προσωπικότητα και την αμετροέπεια των φιλοδοξιών του ίσως τον καταστήσουν επικίνδυνο για την εικόνα του Τραμπ και μάλιστα σε βαθμό που θα του στερήσουν και πάλι μία νίκη – ρεβάνς απέναντι στον Μπάιντεν. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά κάθε του επιλογή απέναντι στο νεαρότερο αλλά εξίσου φιλόδοξο Ντεσάντις καθώς ακόμη μία ήττα σε Προεδρικές εκλογές θα το έθετε για πάντα στο πολιτικό περιθώριο και στις προθήκες των πρώην Ρεπουμπλικανών Προέδρων στα κεντρικά του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ