ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Στήριξη στους δημοσιογράφους μετά το θάνατο του Αρμάν Σολντέν στην Ουκρανία

Μακρόν: Στήριξη στους δημοσιογράφους μετά το θάνατο του Αρμάν Σολντέν στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν AP/Yoan Valat

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο δημοσιογράφου από βομβαρδισμό στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν με επιστολή του προς τους εργαζομένους του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέροντας παράλληλα πως το γεγονός συντάραξε τους πάντες.

Γεννημένος στη Βοσνία, ο Σολντέν, ο συντονιστής της υπηρεσίας βίντεο στην Ουκρανία, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στις 9 Μαΐου σε ηλικία 32 ετών, ενώ έκανε ρεπορτάζ μαζί με συναδέλφους του κοντά στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ, το επίκεντρο των μαχών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων.

«Ο χαμός του μας αφήνει ένα τεράστιο κενό. Και μας συνταράσσει όλους», γράφει ο Μακρόν στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι σκέφτεται «την οδύνη της οικογένειάς και των οικείων του».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι «οι ένοχοι για αυτόν τον θάνατο» θα διωχθούν ποινικά.

«Όλες οι αρχές της Δημοκρατίας θα φροντίσουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», επιμένει.

Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία διεξάγει ήδη προκαταρκτική για έγκλημα πολέμου.

Παρά «την οδύνη και την οργή (…) η μνήμη του Αρμάν Σολντέν θα τιμάται επίσης με θαυμασμό και υπερηφάνεια», συνεχίζει ο Μακρόν.

«Το όνομά του θα συνδεθεί με την τιμή του επαγγέλματός σας», γράφει προς τους δημοσιογράφους του AFP, διαβεβαιώνοντάς τους για «τη συνεχή στήριξή του».

«Θα υπερασπιζόμαστε πάντα την ελευθερία της ενημέρωσης, που είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημοκρατία, και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ