ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κατασκευάζει κατοικίες στη βόρεια Συρία για επιστροφή των προσφύγων

Τουρκία: Κατασκευάζει κατοικίες στη βόρεια Συρία για επιστροφή των προσφύγων
AP Photo

Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος κατοικιών στη βόρεια Συρία, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με στόχο να εγκαταστηθούν εκεί Σύροι πρόσφυγες, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο αυτού του συγκροτήματος την Τετάρτη 24/05 στην αλ Γκαντούρα, στη συνοριακή λωρίδα που τελεί υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία θα εγκατασταθούν σε αυτά τα σπίτια (…) στο πλαίσιο μιας αξιοπρεπούς, εθελοντικής και ασφαλούς επιστροφής», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA.

«Πρόκειται να κατασκευάσουμε 240.000 κατοικίες στην περιοχή», πρόσθεσε ο Σοϊλού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς το ζήτημα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή.

Με Τούρκους στρατιώτες και άρματα μάχης να έχουν αναπτυχθεί, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών περιηγήθηκε στην τοποθεσία του εργοταξίου, που βρίσκεται στο χώρο ενός πρώην αεροδρομίου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια πινακίδα στα αραβικά και τα τουρκικά έγραφε: “Σχέδιο Ασφαλούς και Αξιοπρεπούς Εθελοντικής Επιστροφής”. Η πινακίδα είχε τα εμβλήματα της τουρκικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) και του Ταμείου Ανάπτυξης του Κατάρ, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό την πίεση μέρους των ψηφοφόρων και της αντιπολίτευσης, υπόσχεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιστροφή των προσφύγων αυτών.

Στις 8 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να χτίσει, με τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, 200.000 κατοικίες σε 13 τοποθεσίες στη βόρεια Συρία με στόχο την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων που ζουν στην Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ