ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: O στρατηγός Μίλεϊ θεωρεί ανέφικτη την επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΗΠΑ: O στρατηγός Μίλεϊ θεωρεί ανέφικτη την επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ AP Photo

Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, τόνισε εκ νέου σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποιώντας όμως ότι θεωρεί απίθανο να καταφέρει το Κίεβο να εκδιώξει γρήγορα τις ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα κερδηθεί με στρατιωτικά μέσα από τη Ρωσία», είπε ο στρατηγός Μίλεϊ σε δημοσιογράφους ύστερα από τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, στην οποία εκπροσωπούνται περίπου 50 χώρες που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Οι αρχικοί στόχοι της Μόσχας, που περιελάμβαναν την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, «δεν είναι εφικτοί με στρατιωτικά μέσα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν», σημείωσε ο αμερικανός στρατηγός.

Ωστόσο, η ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί «στο εγγύς μέλλον» ο στόχος του Κιέβου για απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, συμπλήρωσε ο Μίλεϊ.

«Αυτό σημαίνει ότι οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν, θα είναι αιματηρές και σφοδρές. Και κάποια στιγμή οι δύο πλευρές είτε θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία είτε θα βάλουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες», εκτίμησε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι η εκτιμώμενη αξία της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ