ΚΟΣΜΟΣ

Μία ανάσα από τη συμφωνία για το όριο του χρέους Μπάιντεν και Μακάρθι

Μία ανάσα από τη συμφωνία για το όριο του χρέους Μπάιντεν και Μακάρθι

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού του του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ είναι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι

Αυτό υποστηρίζει το Reuters σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα αφορά τα επόμενα δύο χρόνια.

Η συμφωνία πρόκειται ταυτόχρονα να θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μακάρθι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν έχει συναφθεί ως αυτό το στάδιο συμφωνία με τον Λευκό Οίκο.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, μετά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν αυξηθεί η ανασταλεί το όριο δανεισμού από το Κογκρέσο, η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Είναι δύσκολο. Αλλά δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ωσότου να το καταφέρουμε», είπε ο κ. Μακάρθι σε δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη φάση, με ευαίσθητα ζητήματα που παραμένουν. Αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα είναι τα πιο ακανθώδη ζητήματα που συζητάμε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής Πάτρικ ΜακΧένρι, από τη Βόρεια Καρολίνα.

Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Σαββατοκύριακο.


«Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία. Νομίζω ότι είναι κάποια από τα πιο λεπτά σημεία στα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Χέρν στο Reuters. «Είναι πιθανό να δείτε μια συμφωνία μέχρι αύριο το απόγευμα» είπε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ