ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία στη Σουηδία για ένταξη στο NATO το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο

Αισιοδοξία στη Σουηδία για ένταξη στο NATO το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο
O Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ AP/Darko Vojinovic

O Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, εξακολουθεί να ελπίζει πως θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπεισε τη Σουηδία και τη Φινλανδία πέρυσι να εγκαταλείψουν μακρόχρονες πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας και να επιδιώξουν την ασφάλεια της δέσμευσης στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, όμως η ένταξη της Σουηδίας καθυστερεί λόγω ενστάσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

«Δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο Β ή κάτι τέτοιο. Το σχέδιο Β είναι το σχέδιο Α - δηλαδή η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι εκείνο για το οποίο εγώ και η κυβέρνηση θα εργαστούμε σε όλη τη διαδρομή προς το Βίλνιους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι Τούρκοι ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεθαύριο Κυριακή, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει το προβάδισμα μετά τον πρώτο γύρο.

Ο Μπίλστρομ είπε πως ελπίζει ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης αφού καταλαγιάσει η σκόνη.

«Είναι καιρός η Τουρκία να αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης και να στηρίξει το δικό της μέρος της συμφωνίας», είπε ο Μπίλστρομ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία πέτυχαν 'τριμερή' συμφωνία στη Μαδρίτη τον Ιούνιο πέρυσι με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας.

Όμως η Τουρκία εξακολούθησε να κωλυσιεργεί για τη Σουηδία, λέγοντας πως η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε μέλη μαχητικών οργανώσεων τα οποία θεωρεί τρομοκράτες.

Η Ουγγαρία αντιτέθηκε επίσης στην αίτηση ένταξης της Σουηδίας επικαλούμενη παράπονα για την κριτική που ασκεί η Σουηδία στις επιδόσεις του πρωθυπουργού σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Ο Μπίλστρομ είπε πως δεν είναι σαφές ποιες είναι οι αντιρρήσεις της Βουδαπέστης στην ένταξη της Σουηδίας.

«Η Ουγγαρία έδωσε την υποστήριξή της στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη πέρυσι ώστε να δοθεί στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου χωρίς οποιουσδήποτε όρους», είπε. «Είναι σταθερή η άποψή μας πως θα πρέπει να αρχίσουν την επικύρωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ