ΚΟΣΜΟΣ

Μασκ: Πήρε άδεια από τον FDA για δοκιμές με «τσιπάκι» στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Μασκ: Πήρε άδεια από τον FDA για δοκιμές με «τσιπάκι» στον ανθρώπινο εγκέφαλο
Patrick Pleul/Pool via AP, File

Ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική, αλλά και την επιστήμη φέρνει η άδεια που έδωσε για πρώτη φορά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκειμένου να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους για εμφύτευμα εγκεφάλου (τσιπάκι)!  Τη συγκεκριμένη άδεια έλαβε η εταιρεία «Neuralink» του μεγιστάνα, Ίλον Μασκ με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει ανθρώπους με παραλυσία και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 ο Μασκ είχε περιγράψει τις εργασίες της εταιρείας Neuralink με την φράση: «Το μέλλον θα είναι περίεργο». Το τσιπ που δημιουργεί η εταιρεία του σχεδιάζεται να τοποθετείται χειρουργικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Έτσι, φαίνεται πως το αφεντικό της Tesla, σκοπεύει να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές.Στη συνέχεια στόχος είναι να μπορούμε «φορτώνουμε» σε εξωτερικό σκληρό δίσκο τις πληροφορίες και τις αναμνήσεις μας. Οι αξιώσεις του μεγιστάνα θυμίζουν πολύ την ταινία «Matrix».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται το πώς θα αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία μία εταιρεία που έχει στόχο το κέρδος. Ο Μασκ έχει πει ότι η εταιρεία του δεν έχει στόχο μόνο να βοηθήσει την θεραπεία τυφλών ή παράλυτων ασθενών. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να βάλει ένα τέτοιο τσιπ και θα ήθελε να το δει να χρησιμοποιείται από υγιείς ανθρώπους.

Πώς θα λειτουργεί το εμφύτευμα

To εμφύτευμα τοποθετείται με ένα εξαιρετικά επεμβατικό χειρουργείο. Το σύστημά του επικεντρώνεται στο Link, ένα μικρό κυκλικό εμφύτευμα που επεξεργάζεται και μεταφράζει σήματα των νευρώνων. Περιέχει 3.000 ηλεκτρόδια που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι πιο λεπτές από μία ανθρώπινη τρίχα.

Αυτά τα ηλεκτρόδια ακουμπούν ακριβώς πάνω στον εγκέφαλο και ανιχνεύουν τα σήματα των νευρώνων. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ασθενείς που θα φέρουν το εμφύτευμα θα μπορούν να χειρίζονται ένα μικρόφωνο και πληκτρολόγιο ασύρματα με Bluetooth.

Δεν έχει γίνει γνωστό το εύρος της άδειας

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αμερικανικά ΜΜΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακριβώς ποιο θα είναι το μέγεθος της έρευνας που θα κάνει η Neuralink. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να επιλέγει ασθενείς για τις κλινικές δοκιμές της.

Μάλιστα, έως και σήμερα καμία από τις εταιρείες που ασχολούνται με τα εμφυτεύματα εγκεφάλου δεν είχαν καταφέρει να πάρουν άδεια για έρευνα σε ανθρώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως στην περίπτωση της Neuralink, θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρετικά λεπτομερείς έλεγχοι και τεστ και να κατατεθούν πολλά δεδομένα για την ασφάλεια των ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ