ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές εκλογές: Ψήφισε ο Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Ψήφισε ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Murad Sezer/ AP

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στις 12:00, ώρα Ελλάδος, την Κυριακή (28/5) στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις κάλπες τον συνοδεύει η σύζυγός του Εμινέ.

Το πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα, που ψήφισε ο Ερντογάν τον υποδέχθηκε με χειροκροτήματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αφού ψήφισε, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γινόμαστε μάρτυρες εκλογών με δύο γύρους για πρώτη φορά στην τουρκική δημοκρατική ζωή μας. Πιστεύω ότι η σημερινή ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

Αναφορικά, δε, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, τόνισε: «Δεν υπάρχει χώρα στην ιστορία του κόσμου με τέτοια συμμετοχή έως και 90%. Αλλά η Τουρκία έδωσε τον δημοκρατικό της αγώνα με τον καλύτερο τρόπο με συμμετοχή έως και 90%, πιστεύω ότι θα κάνει το ίδιο και σήμερα».

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας, με τη διασπορά να έχει ψηφίσει ήδη, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα πολιτικά προγράμματα που προέταξαν οι υποψήφιοι από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Το προβάδισμα του Ερντογάν πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί και ακόμη πιο δύσκολα η «Συμμαχία των έξι» κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να στερήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμη μια θητεία, ίσως την δυσκολότερη της εικοσαετούς πρωταγωνιστικής του παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου απέδειξε την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ