Νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας μετά την επανεκλογή Ερντογάν
Ενώ η συζήτηση για την οικονομία «φούντωσε» αμέσως μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον β' γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 20,05 λιρών έναντι του δολαρίου.
Τιμή που κινείται πολύ κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 20,06 λιρών ανά αμερικανικό νόμισμα που καταγράφηκε την Παρασκευή (26/5).
Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από τις αρχές του 2023, ενώ ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της έντονης προεκλογικής περιόδου, οι πιέσεις που υφίσταται έχουν ενταθεί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μετά και τη νέα εκλογική νίκη του ο Ερντογάν θα εντείνει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.
Οικονομολόγοι λένε πως οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια αύξησαν πέρυσι τον πληθωρισμό στο 85%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 24 χρόνια, και μείωσαν την ισοτιμία της λίρας στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία δεκαετία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα
Μητσοτάκης για έξτρα δημοσιονομικά μέτρα: Έχουμε εφεδρείες και αυτό ήταν η απάντηση στο δώσ' τα όλα
21:40
Αύξησε τα επιτόκια η Fed στο 3,75-4% - Προβλέπεται και δεύτερη έως τα τέλη του έτους
21:35
Θεσσαλονίκη: Καρέ-καρέ η επιχείρηση μεταφοράς νεογνού που κινδύνευε σε νοσοκομείο
21:25
Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη σε ηλικία 112 ετών
21:15