ΚΟΣΜΟΣ

Η τραγική υπόθεση της Εμμανουέλα Ορλάντι εμπλέκει τώρα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄

Η τραγική υπόθεση της Εμμανουέλα Ορλάντι εμπλέκει τώρα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄
Η εξαφάνιση της μικρής Εμμανουέλα έχει κυριεύσει την Ιταλία εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τώρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία από τον αδερφό της. Photograph: AP

Λίγο πριν εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 1983, η Εμμανουέλα Ορλάντι πήγε στην Piazza del Catalone, μια μικρή πλατεία λίγο έξω από τα τείχη του Βατικανού, για να συναντήσει φίλους.

Υπήρχε ακόμα μια ατμόσφαιρα γιορτής κατά τη διάρκεια εκείνου του καταιγιστικού Ιουνίου, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Ρόμα κατέκτησε τον τίτλο της Serie A.

Σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη την εποχή, η Ορλάντι, η οποία ήταν τότε 15 ετών, φοράει ένα κίτρινο και κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι της -τα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας- που της είχε χαρίσει η μητέρα της.

Ήταν μια από τις τελευταίες φωτογραφίες της έφηβης πριν εξαφανιστεί χωρίς ίχνος στις 22 Ιουνίου 1983, μια εικόνα που έφτασε να καθορίσει την εκστρατεία της αδιάκοπης αναζήτησης της αλήθειας του μεγαλύτερου αδελφού της Πιέτρο Ορλάντι.

«Η Εμμανουέλα ερχόταν πάντα εδώ με φίλους», είπε σε συνέντευξή του σε γνωστή εφημερίδα.


«Ακόμα πανηγύριζαν. Ήταν η τελευταία φωτογραφία της».

Η εξαφάνιση της Εμμανουέλα έχει κυριεύσει την Ιταλία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Τον Ιανουάριο του 2023 η πανίσχυρη Αγία Έδρα του Βατικανού ξεκίνησε τη δική της έρευνα, με τον εισαγγελέα, Αλεσάντρο Ντίντι, να υπόσχεται να μην αφήσει κανένα ίχνος ανεκμετάλλευτο πάνω σε ένα μυστήριο που έχει δημιουργήσει πολλές θεωρίες, μερικές από αυτές παράξενες, αλλά κανένα συγκεκριμένο βάσιμο στοιχείο.

Οι εισαγγελείς στη Ρώμη άρχισαν να συνεργάζονται με το Βατικανό για την νέα έρευνα αυτόν τον μήνα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

AP23104617541398.jpg
Ο αδερφός της δεν έχει πάψει ποτέ να αναζητά την αλήθεια. Τώρα υποστηρίζει πως ήταν μπλεγμένος στην υπόθεση ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'.(AP Photo/Gregorio Borgia, File)

«Για 40 χρόνια δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ των δύο», είπε ο Ορλάντι, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε διαμάχη αφότου υπαινίχθηκε ότι ο πολύ σεβαστός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' μπορεί να είχε εμπλακεί στην εξαφάνιση της μικρότερης αδερφής του.


«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Βατικανό έλεγε ότι δεν ήξερε τίποτα, ότι εξαφανίστηκε στην Ρώμη και έτσι έπρεπε να ερευνηθεί εκεί, δηλαδή όχι μέσα στο Βατικανό. Όλα αυτά τα χρόνια το Βατικανό παρέμενε σιωπηλό – ίσως αυτό σημαίνει ότι κάποιος εκεί έχει αποδείξεις για το τι συνέβη».

Η έρευνα του Βατικανού ξεκίνησε λίγους μήνες αφότου η σειρά του Netflix, Vatican Girl, επανέφερε την υπόθεση της Εμμανουέλα στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Η σειρά διερεύνησε θεωρίες που έχουν προκύψει με τα χρόνια, η πρώτη ήταν ότι την απήγαγε μια συμμορία για να εκβιάσει το Βατικανό να απελευθερώσει τον Mehmet Ali Agca, ο οποίος φυλακίστηκε το 1981 μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Η εξαφάνισή της έχει επίσης συνδεθεί με ένα κύμα οικονομικών σκανδάλων στην τράπεζα του Βατικανού, ένα φερόμενο σεξουαλικό κύκλωμα που διευθύνει η αστυνομία του Βατικανού και η μαφία.

Η υπόθεση άνοιξε και πάλι από εισαγγελείς του Βατικανού. (AP Photo, files)

Μια άλλη θεωρία είναι ότι η Εμμανουέλα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου έζησε για χρόνια σε έναν ξενώνα νέων που ανήκε στην καθολική εκκλησία, με τα έξοδά της να χρηματοδοτούνται από το Βατικανό.

Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, πέθανε στο Λονδίνο πριν το σώμα της μεταφερθεί πίσω στη Ρώμη και ταφεί στο Βατικανό.

Το 2019, δύο τάφοι στο Βατικανό άνοιξαν ξανά μετά από πληροφορία ότι η Εμμανουέλα μπορεί να είχε ταφεί εκεί.

Δεν βρέθηκαν όμως ανθρώπινα λείψανα.

Ο νέος και πιο εντυπωσιακός ισχυρισμός στη σειρά του Netflix προήλθε από μια παιδική φίλη της Εμμανουέλα, η οποία είπε ότι η έφηβη της είχε εκμυστηρευτεί ότι παρενοχλήθηκε από «κάποιο στενό συνεργάτη» του Πάπα Ιωάννη Παύλου.

«Είπε ότι η συνομιλία έγινε λίγες μέρες πριν εξαφανιστεί η Εμμανουέλα και ότι [το υποτιθέμενο περιστατικό] έλαβε χώρα στους κήπους του Βατικανού», είπε ο Ορλάντι, ο αδερφός της. Το ότι η Εμμανουέλα μπορεί να έπεσε θύμα παιδεραστίας είναι ίσως η πιο εύλογη θεωρία, πρόσθεσε. «Όταν ξέρεις ότι σε αυτό το περιβάλλον κάνουν ορισμένα πράγματα, αρχίζεις και το πιστεύεις πιο εύκολα»

Η αποφασιστικότητα του Ορλάντι να βρει την αλήθεια έχει εξοργίσει το Βατικανό.

Τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια ανάκρισης με τους εισαγγελείς του Βατικανού, μοιράστηκε μια ηχητική κασέτα που περιείχε μια υποτιθέμενη συνομιλία μεταξύ ενός δημοσιογράφου και του αφεντικού μιας εγκληματικής οργάνωσης της Ρώμης που θεωρούνταν ύποπτος ότι εμπλέκεται στην εξαφάνιση της Εμμανουέλα.

Στην ηχογράφηση, το αφεντικό του εγκλήματος υπαινίχθηκε ότι ο αείμνηστος Ιωάννης Παύλος Β', του οποίου το αρχικό όνομα ήταν Karol Józef Wojtyła, θα έβγαινε τη νύχτα με ανώτερους κληρικούς σε αναζήτηση έφηβων κοριτσιών.

Μέρος του ήχου μεταδόθηκε στη συνέχεια σε ένα ιταλικό τηλεοπτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε ο Ορλάντι, στην οποία πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι ο Πάπας έβγαινε περιστασιακά το βράδυ με δύο Πολωνούς μοναχούς και σίγουρα δεν ήταν για να ευλογήσει τα σπίτια».

Ο Ορλάντι ισχυρίζεται ότι το Βατικανό εκμεταλλεύτηκε τη διαμάχη για να τον δυσφημίσει.

«Πάντα έλεγα ότι ο Ιωάννης Παύλος κάτι ήξερε», είπε. «Αλλά ήταν το άτομο στην ηχητική κασέτα που χρησιμοποίησε προσβλητικά λόγια εναντίον του. Έδωσα και τα ονόματα των δύο μονσιέρων, που ήταν κοντά στον Ιωάννη Παύλο. Όλοι ήξεραν ότι μερικές φορές έβγαιναν μαζί το βράδυ. Απλώς πρόσθεσα ότι οι έξοδοι τους δεν ήταν για θρησκευτικούς λόγους».

Ο κόσμος έχει μείνει να αναρωτιέται αν ο Πάπας Φραγκίσκος γνώριζε κάτι για την τύχη της αδελφής του Ορλάντι όταν, λίγο μετά την εκλογή του το 2013, ο ποντίφικας του είπε ότι η Εμμανουέλα ήταν «στον παράδεισο».

«Μου είπε αυτά τα λόγια, δεν ξέρω γιατί», είπε ο Ορλάντι.

«Για τον προκάτοχό του, Πάπα Βενέδικτο XVI, η Εμμανουέλα ήταν πάντα ένα ταμπού. Έτσι το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε το όνομά της με έκανε να σκεφτώ ότι ήθελε να συνεργαστεί μαζί μου, αλλά από τότε δεν ήθελε να ξανασυναντηθούμε».

Ο Ορλάντι μίλησε σε γνωστό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ιταλίας πρόσφατα, υποστηρίζοντας πως ο Πάπας Ιωάννης γνώριζε κάτι για την εξαφάνιση της αδερφής του. (AP Photo/Andrew Medichini)

Ο Ορλάντι, ο οποίος έχει άλλες τρεις αδερφές, περιέγραψε μια προνομιακή παιδική ηλικία μέσα στα τείχη του Βατικανού, όπου απολάμβαναν τους κήπους και ένιωθαν σαν να βρίσκονταν «στο πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο».

Η αναζήτηση της αλήθειας επηρεάζεται εν μέρει από τις ενοχές.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε, η Εμμανουέλα είχε ζητήσει από τον αδερφό της να της κάνει ένα μάθημα φλάουτου.

«Έκανε πολύ ζέστη εκείνη τη μέρα στη Ρώμη και δεν ήθελα να πάω», είπε.

«Ήταν λίγο θυμωμένη μαζί μου και μετά έφυγε. Ακόμα αναρωτιέμαι αν θα είχε συμβεί αυτό αν είχαμε κάνει το μάθημα».

Ο χρόνος θα δείξει αν η έρευνα θα φέρει τις απαντήσεις που χρειάζεται.

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέρουμε αν η Εμμανουέλα είναι ζωντανή ή νεκρή», είπε ο Ορλάντι. «Θα συνεχίσω τη μάχη μου μέχρι το τέλος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ