ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Η συζήτηση για F-16 και Σουηδία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Η συζήτηση για F-16 και Σουηδία
AP Photo / Made Nagi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ο νικητής των τουρκικών προεδρικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Eιδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συγχαρήτηριά του στον Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική του επιτυχία και ευχήθηκε τα αποτελέσματα να είναι ευεργετικά για τον τουρκικό λαό.

Oι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι ακόμη πιο σημαντικές ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων και συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Eπιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Ερωτηθείς για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να έχει καλές σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με όλες τις χώρες του κόσμου, με προοπτική που θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δεχθεί το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισάακ Χερτζόγκ.

Πρόσκληση Σολτς σε Ερντογάν να επισκεφθεί το Βερολίνο

Παράλληλα, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη για τη νίκη του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς νωρίτερα τη Δευτέρα (29/5), ενώ παράλληλα τον κάλεσε στο Βερολίνο, με στόχο να δώσει ξανά «νέα ώθηση» στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, επιδιώκουν να «εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση» και να «συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς, Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε σχετικό δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα.

Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν «προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

«Και οι δύο συμφώνησαν να προσεγγίσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με νέα ώθηση και να συντονίσουν εγκαίρως τις κοινές προτεραιότητες» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι δύο ηγέτες «θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ «της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ