ΚΟΣΜΟΣ

Εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν - Τα ονόματα που συζητιούνται

Εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν - Τα ονόματα που συζητιούνται
AP/Ali Unal

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στη σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, επιδιώκοντας μια καινούργια αρχή στη νέα του θητεία και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι ιδιαίτερα ανανεωμένο. 

Την Παρασκευή (2/6) αναμένεται η ορκωμοσία του Ερντογάν και την ίδια ημέρα η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού του Συμβουλίου, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο μακροβιότερος Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ανατολία «αιώνια τουρκική πατρίδα», ενώ φυσικά δεν άργησε να επανέλθει στην εθνικιστική ρητορική του, παρομοιάζοντας την εκλογική του νίκη με την άλωση της Πόλης, λέγοντας ότι είναι η πύλη για την είσοδο της Τουρκίας στον νέο αιώνα.

Ποιοι κρατούν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια

Ήδη πριν από τις εκλογές είχαν κυκλοφορήσει διάφορα ονόματα νέων υπουργών, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, έντονο είναι το ενδιαφέρον για το αν χρησιμοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος ο οποίος προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ φαίνεται πως παραμένει στη θέση του, ενώ το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την υποψηφιότητα του Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επίσης ακούγεται ότι θα διατηρηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η νέα τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να έχει μεγάλες εκπλήξεις, καθώς μόνο δύο ονόματα συνεχίζουν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο, αν θα παραλάβουν το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιμπραχίμ Καλίν φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις έντονες διαφωνίες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης, μπορεί ο Χουλουσί Ακάρ να ακούγεται ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας, όμως έντονα «παίζει» και το όνομα του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σημειώνεται ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στους βουλευτές να είναι και υπουργοί, επομένως όσοι υπουργοποιηθούν θα πρέπει να παραιτηθούν από την έδρα τους και άρα δεν θα ορκιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ