ΚΟΣΜΟΣ

Νούναν: Είναι κρίσιμο για το Δουβλίνο η Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ

Νούναν: Είναι κρίσιμο για το Δουβλίνο η Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ
O υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν συζητά με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο άτυπης συνόδου του Ecofin, που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Δουβλίνου, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 Mac Innes Photography/Dept of the Taoiseach via Getty Images

Είναι πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, ακόμη και στην περίπτωση που οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα που διεξάγεται την Πέμπτη, είπε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν (Michael Noonan).

Η Βρετανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας και σε περίπτωση Brexit κινδυνεύει να απολέσει την απρόσκοπτη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Λίγα εικοσιτετραωρα πριν από τις κάλπες, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών κορυφώνεται. Ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί κατά κόρον είναι η πιθανή νέα σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες στην περίπτωση που επικρατήσει το στρατόπεδο της αποχώρησης. Μεταξύ άλλων γίνονται εκτενείς αναφορές σε χώρες όπως η Νορβηγία, που δεν είναι κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ανήκει μέσω εμπορικής συμφωνίας στην ενιαία αγορά. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) έχει διαμηνύσει ότι η Βρετανία θα χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εάν επιλέξει την αποχώρησή της από την Ένωση.

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία», είπε ο Νούναν, εξηγώντας ότι η Βρετανία «είναι ο σημαντικότερος πελάτης μας».

Στις δηλώσεις του, που έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, ο Μάικλ Νούναν τόνισε ότι «στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν μετά το (ενδεχόμενο) Brexit, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο διότι είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και ο πιο σημαντικός μας πελάτης».

Πάντως ο Νούναν –που νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει πως το πλήγμα για την ιρλανδική οικονομία από την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «διαχειρίσιμο»– πρόσθεσε ότι αισιοδοξεί και αυτό γιατί περιμένει πως οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ