ΚΟΣΜΟΣ

«Ξαφνικό» και «απροσδόκητο» συμβάν το αίτιο συντριβής

«Ξαφνικό» και «απροσδόκητο» συμβάν το αίτιο συντριβής
Δορυφορική εικόνα της περιοχής της συντριβής στην χερσόνησο του Σινά REUTERS/Press Service of Russian Emergencies Ministry

Η αιτία συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά ήταν ένα συμβάν «ξαφνικό» και «απροσδόκητο» σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις του πιλοτηρίου.

Δεν έγινε καμία κλήση βοήθειας από τους πιλότους ενώ ασυνήθιστοι ήχοι ακούγονται τη στιγμή που το αεροσκάφος χάνεται από το ραντάρ, σύμφωνα με ρωσικά Μέσα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως είδε την απομαγνητοφώνηση της ηχογράφησης του πιλοτηρίου από τα μαύρα κουτιά τα οποία εξετάζονται από τους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Οι πιλότοι μίλησαν με τον πύργο εναέριας κυκλοφορίας τέσσερα λεπτά πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από το ραντάρ, ενώ η συνομιλία τους είναι η συνήθης χωρίς κάτι αξιοσημείωτο.

Ανώνυμη πηγή του Interfax, δήλωσε ότι «ασυνήθιστοι ήχοι έχουν ηχογραφηθεί λίγο πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από τις οθόνες του ραντάρ».

Η ηχογράφηση δίνει ενδείξεις μιας κατάστασης που εξελίχθηκε «ξαφνικά και απροσδόκητα», σύμφωνα με την πηγή. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει επισήμως στοιχεία ή ευρήματα.

Τα σενάρια

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου απέρριψε ως προπαγάνδα τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκονται τρομοκρατικές ομάδες στην συντριβή του αεροπλάνου, ενώ η Αμερική απαγόρευσε την μετακίνηση των διπλωματών της κοντά στην περιοχή.

Ο James Clapper,ο Αμερικανός επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι μια τρομοκρατική επίθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη» ότι το Airbus A321 καταρρίφθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο έχει εκδώσει οδηγία προς το προσωπικό της να μην ταξιδεύει οπουδήποτε στην χερσόνησο του Σινά, ως προληπτικό μέτρο μέχρι να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της έρευνας.

Την Κυριακή, μια στρατιωτική ομάδα συνδεδεμένη με τον ISIS στη Αίγυπτο, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους «ως απάντηση στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν εκατοντάδες Μουσουλμάνους σε έδαφος της Συρίας».

Μιλώντας στο BBC την Τρίτη, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Φατάχ Αλ-Σίσι, επέμεινε ότι το Σινά αποτελεί ασφαλή περιοχή παρά την παρουσία του ISIS.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα αμερικανικά δίκτυα CBS και NBC επικαλούμενα πηγές του Υπουργείου Άμυνας, μετέδωσαν ότι ένας αμερικανικός υπέρυθρος δορυφόρος εντόπισε μια φλόγα πάνω από το Σινά, τη στιγμή του συμβάντος, που θα μπορούσε να είναι μια βόμβα ή κάποια άλλη συσκευή που εξερράγη.

Μια ρωσική επιτροπή που επιβλέπει την έρευνα θα συναντηθεί σήμερα με τους ερευνητές για να εξεταστεί αν η τεχνική ή η μηχανική βλάβη, ένας πύραυλος ή μια εξωτερική έκρηξη αποτελούν πιθανές αιτίες.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροπλάνο, πιθανόν να διαλύθηκε στον αέρα ωστόσο θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστούν τα ακριβή αίτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ