ΚΟΣΜΟΣ

Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα - Συναγερμός στην Ιαπωνία, καταδίκη από τις ΗΠΑ

Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα - Συναγερμός στην Ιαπωνία, καταδίκη από τις ΗΠΑ
EPA/JEON HEON-KYUN

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο με σκοπό να θέσει στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης σε τροχιά, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έκανε γνωστό πως εκτοξεύθηκε κάτι που θα μπορούσε να είναι βαλλιστικός πύραυλος.

Οι ιαπωνικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό, εκδίδοντας προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να προετοιμαστούν, τις οποίες, ωστόσο, ήραν στη συνέχεια.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκτίμησε πως ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν θα καταπέσει στην επικράτεια της χώρας και προχώρησε στην άρση του συναγερμού και της προειδοποίησης προς τους κατοίκους στην Οκινάουα μέσω του συστήματος J-Alert πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να σπεύσουν σε καταφύγια.

Από την πλευρά του, ο δήμος της Σεούλ, της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, ανέφερε πως η προειδοποίηση η οποία εστάλη στα κινητά κατοίκων πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τους τόπους όπου βρίσκονταν ήταν «λαθεμένη».

Στη Σεούλ ήχησαν σειρήνες στις 06:32 [τοπική ώρα· 00:32 ώρα Ελλάδας].

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε χθες Τρίτη πως επρόκειτο να προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλου για να θέσει σε τροχιά «δορυφόρο στρατιωτικής αναγνώρισης» με σκοπό «να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους» στην περιοχή.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με σκοπό να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η κίνηση «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής», σημείωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας, στο κείμενο.

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συνέχισε.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε κατόπιν πως η προσπάθειά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο απέτυχε.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Χοτζ στην ανακοίνωση της προεδρίας, καλώντας «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση.

Οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου» στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Τόκιο την «καταδικάζει σθεναρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει» την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θύμισε ακόμη πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων «αντίκειται» προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που της απαγορεύουν την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ