ΚΟΣΜΟΣ

Το «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού» - Γιατί ξεχνάνε οι γονείς τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Το «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού» - Γιατί ξεχνάνε οι γονείς τα παιδιά στο αυτοκίνητο
PIXABAY

Τους λόγους για τους οποίους οι γονείς ξεχνούν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο ερευνούν οι ειδικοί στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για το «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού».

Μόλις σε μία εβδομάδα έχουν γνωστοποιηθεί τρία τέτοια περιστατικά στις ΗΠΑ, με τέσσερα μικρά παιδιά να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Μία θετή μητέρα στην Ουάσιγκτον ξέχασε το 11 μηνών μωρό της στο αυτοκίνητο έξω από το νοσοκομείο στο Πιουάλουπ της πολιτείας, με αποτέλεσμα αυτό να πεθάνει. Είχαν περάσει εννέα ώρες από την ώρα που το είχε αφήσει, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Λίγες ώρες αργότερα στη Φλόριντα άλλο ένα μωρό, επίσης 11 μηνών, πέθανε στο αμάξι των γονιών του. Είχαν πάει στην εκκλησία και το άφησαν για τρεις ώρες στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Τρεις μέρες πριν άλλα δύο παιδιά δύο και τεσσάρων ετών είχαν βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις τους στο αμάξι των γονιών τους έξω από το σπίτι τους στο Χιούστον του Τέξας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς από βιασύνη και άγχος ξεχνούν ότι έχουν το παιδί τους στο αυτοκίνητο.

Ειδικοί προσπαθούν να πείσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να λάβουν μέτρα, ενώ ταυτόχρονα συμβουλεύουν τους γονείς να ανοίγουν τις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου όταν παρκάρουν, να τοποθετούν ένα αντικείμενο που τους είναι απαραίτητο, όπως την τσάντα τους.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι σπάνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2022 οι θάνατοι παιδιών μέσα σε αυτοκίνητα ανήλθαν στους 33. Το 2018 και το 2019 καταγράφηκαν 55 και 53 θάνατοι αντίστοιχα.

Από το 1990 μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν θρηνήσει τουλάχιστον 1.000 παιδιά από θερμοπληξία μέσα σε οχήματα, ενώ το 56% των τραγικών περιστατικών συνέβη γιατί οι γονείς τους τα ξέχασαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ