ΚΟΣΜΟΣ

Εξετάζεται σήμερα η έφεση Μπελέρη - Κοκαβέση στο Ειδικό Δικαστήριο

Εξετάζεται σήμερα η έφεση Μπελέρη - Κοκαβέση στο Ειδικό Δικαστήριο
himara.gr

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στα Τίρανα εξετάζεται σήμερα Πέμπτη (1η Ιουνίου) η έφεση του Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο, κρατούνται εδώ και 20 μέρες και νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρας και ο στενός του συνεργάτης κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη και κατασκευασμένο κατηγορητήριο.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς τους κάνουν έκκληση να αφεθούν ελεύθεροι καθώς ο Παντελής Κοκαβέσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πριν από περίπου έναν χρόνο υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και υπάρχει φόβος ακόμη και για τη ζωή του.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, προγραμματίζει να θέσει το ζήτημα της αποφυλάκισης τους, σε συνάντηση με την Αλβανίδα ομόλογό του, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Όσλο.

Ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης Μπελέρη

Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται από τις αλβανικές αρχές από τις 12 Μαΐου, υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη (29/5).

Το δημοτικό συμβούλιο στο ψήφισμά του σχετικά με τη σύλληψη του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελή Κοκαβέση, επισημαίνει -μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη απελευθέρωσης των δύο διακεκριμένων μελών της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι «η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της».

Επίσης, αναφέρεται ότι «η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες, ακολουθώντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ