ΚΟΣΜΟΣ

Τα UFO στο… μικροσκόπιο της NASA: Οι 800 «μυστηριώδεις» υποθέσεις και οι πέντε «αποκαλύψεις»

Τα UFO στο… μικροσκόπιο της NASA: Οι 800 «μυστηριώδεις» υποθέσεις και οι πέντε «αποκαλύψεις»
Εργαζόμενοι καθαρίζουν το σήμα της NASA (AP Photo/John Raoux, File)

Πάνω από 800 μυστηριώδεις υποθέσεις UFO -ή αγνώστων ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων- διερεύνησε μια επιτροπή της NASA στην οποία μετέχουν 16 επιστήμονες, με ελάχιστες από αυτές να είναι πραγματικά… ανεξήγητες.

Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε την Τετάρτη πολύωρη δημόσια συνεδρίαση, που μεταδόθηκε μάλιστα και live μέσω YouTube, και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων αλλά και… συνομωσιολόγων.

Σε ένα σημείο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε βίντεο που τραβήχτηκε από μαχητικό αεροπλάνο του ναυτικού και στο οποίο φαίνονταν φωτεινές κουκίδες να κινούνται στον νυχτερινό ουρανό.

Το μαχητικό δεν κατάφερε να αναχαιτίσει το αντικείμενο -κάτι τελικώς θετικό, καθότι επρόκειτο για ένα αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες που κατευθυνόταν προς διεθνές αεροδρόμιο.

Σε μια άλλη περίπτωση, «συναγερμό» είχε σημάνει ένα μπαλόνι του Μπαρτ Σίμπσον, της γνωστής σειράς animation.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες καταγραφές που είναι πολύ πιο μυστηριώδεις.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το 2021 ότι στρατιωτικοί πιλότοι είχαν κάνει 144 «περίεργες» καταγραφές από το 2004.

Οι ειδικοί κατάφεραν τις εξηγήσουν όλες πλην μιας και μοναδικής.

Και μάλιστα, σε εκείνη την περίπτωση οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για «εξωγήινα αντικείμενα».

H ομάδα των επιστημόνων κατέληξε σε πέντε σημαντικές «αποκαλύψεις» και συμπεράσματα.

• Πολλές υποθέσεις μπορούν να εξηγηθούν ενώ άλλες παραμένουν μυστήριο
• Οι νόμοι για την προστασία προσωπικών δεδομένων περιορίζουν τις έρευνες
• Μικροκύματα και οφθαλμαπάτες δημιουργούν προβλήματα στη μελέτη των φαινομένων αυτών
• Οι έρευνες παρεμποδίζονται από το στίγμα που συνοδεύει τα UFO
• Ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση της Τετάρτης είναι τόσο σημαντική είναι επειδή ανοίγει μια νέα εποχή διαφάνειας μεταξύ της διαστημικής υπηρεσίας και των πολιτών.

Οδικός χάρτης

«Τα άγνωστα και ανώμαλα φαινόμενα έχουν πραγματικά κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, της επιστημονικής κοινότητας και τώρα της αμερικανικής κυβέρνησης. Και εμείς στη NASA πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι χρέος μας να συνεργαστούμε και να τα ερευνήσουμε με επιστημονικό τρόπο -κάτι για το οποίο είναι άλλωστε είναι γνωστή η NASA» είπε ο Νταν Έβανς, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας της Επιστημονικής Διεύθυνσης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ομάδα θα πρέπει να βοηθήσει τη NASA να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την επεξήγηση τέτοιων περιστατικών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να δώσει απαντήσεις για όλα τα περιστατικά, πολλά εκ των οποίων έχουν καταγραφεί σε παλιά, κακής ποιότητας και θολά βίντεο.

«Εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν τα φαινόμενα αυτά αποτελούν απειλή ασφαλείας. Κάτι που κάνουμε με τη βοήθεια της επιστήμης» είπε ο Έβανς.

Και συνέχισε:

«Η NASA πιστεύει ότι τα εργαλεία της επιστήμης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των άγνωστης ταυτότητας εναερίων φαινομένων (UAP) γιατί θα μας επιτρέψουν να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Είναι μέρος της δέσμευσης της NASA να εξερευνήσει το άγνωστο και να το κάνει με ανοιχτό τρόπο, με διαφάνεια και την ειλικρίνεια που έχουμε συνηθίσει να δίνουμε στο κοινό».

Με τη σειρά του, ο δρ. Σον Κιρκπάτρικ, εργαζόμενος στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε:

«Λαμβάνουμε περίπου 50 έως 100 νέες αναφορές κάθε μήνα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Απρίλιο είχαν στα χέρια τους 650 υποθέσεις ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 800, επειδή προστέθηκαν στοιχεία και από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας.

Οι υποθέσεις και τα στοιχεία που εξετάζονται αλλάζουν τακτικά και έχουν βάθος χρόνου 27 ετών.

Αποκάλυψε, επίσης, πως ο αριθμός των υποθέσεων που είναι πραγματικά περίεργες κυμαίνεται ανάμεσα στο 2 με 5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ