ΚΟΣΜΟΣ

Διαλύεται η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα Κιλιτσντάρογλου από τον Ερντογάν

Διαλύεται η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα Κιλιτσντάρογλου από τον Ερντογάν
AP Photo

Ένα βήμα πριν την επίσημη διάλυση η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. 

Στα πρόθυρα διάλυσης είναι η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah o Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές από τις λίστες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και τους είπε ότι «οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας, μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους».

Η Εθνική Συμμαχία που κατέβηκε στις εκλογές ως αντίπαλος του Ερντογάν αποτελούνταν από τον συνασπισμό των εξής κομμάτων: Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (İyi Parti), Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

Την είδηση επιβεβαίωσε o γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγούρ Ποϊράζ, ο οποίος δήλωσε πως η συμμαχία υπό την υπάρχουσα μορφή διαλύθηκε μετά την ήττα στις 28 Μαΐου.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συνασπισμού με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε περίπου 10 μήνες από σήμερα, ή κάποια μελλοντική μετεκλογική συνεργασία που ίσως προκύψει μετά από συζητήσεις.

Σύσκεψη Κιλιτσαντάρογλου - Ιμάμογλου

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος , ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ζήτησε αλλαγή μετά την ήττα.

Η συνάντηση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του CHP μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ