ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Υποδέχεται τον Ιταλό πρόεδρο αφήνοντας πίσω την κρίση στο μεταναστευτικό

Μακρόν: Υποδέχεται τον Ιταλό πρόεδρο αφήνοντας πίσω την κρίση στο μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν AP/Yoan Valat

Τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, θα δεχτεί  στις 7 Ιουνίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,  στο όνομα της «σχέσης εμπιστοσύνης και φιλίας» που έχουν αλλά και των «εξαιρετικών σχέσεων που ενώνουν τις δύο χώρες».

Η επίσκεψη αυτή έγινε γνωστή από το Ελιζέ, μετά από τη νέα κρίση για το μεταναστευτικό μεταξύ Ρώμης και Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός ομόλογός του θα επισκεφθούν μαζί, την ημέρα των εγκαινίων της, την έκθεση «Η Νάπολη στο Παρίσι» στο μουσείο του Λούβρου, η οποία «τιμά τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας», ανακοίνωσε η γαλλική πλευρά.

Το μουσείο Καποντιμόντε στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, δάνεισε περίπου 60 από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του στο Λούβρο, «τα οποία θα μιλήσουν με τις συλλογές του και μάλιστα θα τις συμπληρώσουν» για να δώσουν «μια μοναδική οπτική της ιταλικής ζωγραφικής στη Γαλλία», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

«Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων», διευκρίνισε.

Οι γαλλικές αρχές επιμένουν στους εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ τους καθώς οι δύο γειτονικές χώρες πέρασαν πρόσφατα μια νέα φάση έντασης για το μεταναστευτικό.

Μετά την άνοδο στην εξουσία στη Ρώμη το φθινόπωρο ενός υπερσυντηρητικού συνασπισμού υπό τη Τζόρτζια Μελόνι, οι σχέσεις γνώρισαν αρκετές κρίσεις γι αυτό το ακανθώδες θέμα.

Μια συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών μεταξύ του Μακρόν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, στη συνέχεα μια επίσκεψη της επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα φάνηκαν επί του παρόντος να διαλύουν τις παρεξηγήσεις αυτές.

Και άνοιξαν τον δρόμο για μια επίσκεψη της Μελόνι στη Γαλλία, πιθανόν τον Ιούνιο, παρότι δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ