ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Απωθήσαμε επίθεση φιλοουκρανών "δολιοφθορέων" στο Μπέλγκοροντ»

Ρωσία: «Απωθήσαμε επίθεση φιλοουκρανών "δολιοφθορέων" στο Μπέλγκοροντ»
Φωτογραφία του Μπέλγκοροντ AP/Vadim Belikov

Την εισβολή ομάδας φιλοουκρανών «δολιοφθορέων» στο Μπέλγκορονταπώθησαν σύμφωνα με δηλώσεις τους ρωσικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό τους, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφερε ότι διεξάγονταν μάχες στη μεθοριακή πόλη Νόβαγια Ταβολζάνκα.

Σύμφωνα με τον Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, οι δράστες είναι Ρώσοι που μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών και έχουν αιχμαλωτίσει δύο στρατιώτες, προτείνοντας να τους ανταλλάξουν για μια συνάντηση μαζί του.

«Το μοναδικό πράγμα που με εμποδίζει να διαπραγματευτώ μαζί τους είναι ότι οι άνδρες μας που έχουν στα χέρια τους ίσως να είναι ήδη νεκροί… Αλλά αν δεν είναι, μπορούν να πάνε μεταξύ 17.00-18.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο φυλάκιο του Σεμπέκινο. Εγγυώμαι την ασφάλειά τους» έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Το πρωί ο κυβερνήτης κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν αυτή τη ζώνη στην οποία τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί.

Βομβαρδισμός στο Μπέλγκοροντ - Επιχείρηση απομάκρυνσης παιδιών

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολούθησαν να βομβαρδίζουν τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ στη διάρκεια της νύχτας, αφού δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν το προηγούμενο βράδυ, ενώ εκατοντάδες παιδιά απομακρύνθηκαν από τη μεθόριο, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.

«Στη διάρκεια της νύκτας ήταν αρκετά ανήσυχα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Γκλαντκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι οι πόλεις Σεμπέκινο και Βολοκονόφσκι υπέστησαν «πολλές» ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα στην περιοχή, που συνορεύει στα νότια και δυτικά με την Ουκρανία, εξήγησε ο κυβερνήτης.

To Σάββατο 3/6 ο Γκλαντκόφ συνόδευσε περίπου 600 παιδιά από τις πόλεις Σεμπέκινο και Γκραϊβορόν στο Γιάροσλαβ και το Καλούγκα.

«Τα παιδιά του Σεμπέκινο ανησυχούν πολύ για την πόλη τους», σημείωσε. «Πήγα να φύγω, με σταμάτησαν και με αγωνία άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις».

Το Σεμπέκινο, μια πόλη περίπου 40.000 κατοίκων στη μεθόριο με την Ουκρανία, και άλλες περιοχές στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, με τον Γκλαντκόφ να δηλώνει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η περιοχή ζει πλέον «σε συνθήκες πραγματικού πολέμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ