Τουρκία: Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες
Ανανεώθηκε:
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.
Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.
Παράλληλα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ σήμερα ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυβέρνηση Ερντογάν: Ο υπουργός ειδικών αποστολών, ο «μάγος» των Οικονομικών και ο έμπειρος στρατηγός
Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού, λέει ο νέος ΥΠΟΙΚ Σιμσέκ
ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι μήνυσε τον υπουργό Άμυνας που τον κατηγορεί για «στάση»
23:58
Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή: Που αναμένεται να χιονίσει την Τρίτη - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
23:50
Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες κρίσεις πλοιάρχων - Όλα τα ονόματα
23:49
ΗΠΑ: Το Ιλινόι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «επικίνδυνη χρήση βίας» στην Πολιτεία
23:41