ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή σκυτάλης στο τουρκικό ΥΠΕΞ - Οι πρώτες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν

Αλλαγή σκυτάλης στο τουρκικό ΥΠΕΞ - Οι πρώτες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν
@MevlutCavusoglu/Twitter

Τα καθήκοντά του και επίσημα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέλαβε σήμερα  o Χακάν Φιντάν διαδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας», δήλωσε ο Φιντάν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι η ανάληψη αυτού του καθήκοντος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τη σημερινή μέρα ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν, προσθέτοντας ότι η φιλία του με τον Τσαβούσογλου χρονολογείται από τα μεταπτυχιακά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο.

Ο 55χρονος Φιντάν, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) από το 2010, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, βασικό θέμα στην ατζέντα του είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στην Ελλάδα, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στις 25 Ιουνίου, η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται βέβαιη. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αναμένεται να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς» σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και στις άλλες προτεραιότητες του Φιντάν, όπως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, το θέμα των F-16 με την Ουάσινγκτον, η αποστολή στρατευμάτων στο Κόσοβο, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου, η σχέση με την Αρμενία και η δραστηριότητα στη Συρία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ακολούθησε επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική και προστάτευσε τα συμφέροντα της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. «Παραδίδω τη σημαία του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έφερα για 8 χρόνια, 6 μήνες και 13 ημέρες, στον αδελφό μου Χακάν Φιντάν », πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Ερντογάν για την ηγεσία του και την εμπιστοσύνη του σε εμάς. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την οικοδόμηση του Τουρκικού Αιώνα!», κατέληξε.

Σήμερα αναμένεται να λάβει χώρα ο διορισμός του Ιμπραχίμ Καλίν ως επί κεφαλής της ΜΙΤ και θα παραλάβει από τον Χακάν Φιντάν ο οποίος ήδη ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τους νέους Υπουργούς την Τρίτη 6 Ιουνίου αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ